ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това са едни от най-древните стоки за търговия | ||||||
| ||||||
За процъфтяването на средновековната средиземноморска търговия с подправки имало три причини. Първо, еднообразното меню – хляб и само хляб, довело до силното желание у хората буквално да си подправят храната. Дори и днес жителите на най-бедните страни в Третия свят са тези, които са най-склонни да използват подправки. Второ, зараждащата се буржоазна класа е изпитвала необходимост да демонстрира сила и превъзходство и това станало чрез закупуването на луксозни стоки като подправките, използвани в кулинарията, медицината и за различни мехлеми. Трето, партньорите от Изтока, Китай и Индия на средиземноморските търговци били ненаситни за злато и сребро. Подправките не заемат много място в кухнята ни, но пък за това са от най-използавните стоки в света. Едва ли има храна без да сложим сол, черен пипер или чубрица. Как ги използваме Някои от тях се използват сушени, а други пресни, за да овкусим салатите и ястията си или да си направим горещ чай в студените зимни месеци. Съвременният човек и начина ни на живот в големите градове ни карат да си ги купуваме от пазара. При добро желание обаче, можем лесно да си ги отглеждаме и сами в сандъчета на балкона или в градината. В градинските центрове и някои магазини за цветя може да се открие голямо разнообразие от семена на билки и подправки. Като подправки може да се ползват редица растения, техни части или семена. Мака и анасона ни дават своите семена, черният пипер пък е плод, карамфила ни дава своите ароматни, но недоразвити цветни пъпки, корени от джинджифил, копъра и кориандъра ни дават своите стръкове, чесънът и лука са луковиците на растенията, канелата се прави от кората на дървото, а пък дафиновият лист от листата. Светилата в гастрономията използват много и качествени подправки, които помагат в краен случай за получаването на несравним букет от вкусове. За огромно съжаление в България се наблюдава значително отсъствие на подправки в ресторантите и готовите храни. Прекрасната ни природа и климатични условия позволяват у нас да се произвеждат страхотни и много различни подправки. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Хора в неравностойно положение за метростанция "Бели Дунав": Пощадете ни
10:03 / 27.11.2024
Тайната падна, но съмнението остана, Ивонне разкри дълго пазена тайна
09:09 / 27.11.2024
Мицкоски: Няма да отстъпваме от червените линии в преговорите с България
18:03 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (578) | 53% | |
Не (399) | 37% | |
Не мога да преценя (110) | 10% |