ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това не е просто подправка, а нещо много повече
Автор: Екип Sofia24.bg 18:10 / 13.11.2023Коментари (1)353
©
Подправката бахар е много популярна и възприемана в българската кухня. Някои от най-важните ползи за здравето на бахар включват способността му да действа като болкоуспокояващо средство и увеличава кръвообращението.

Той предпазва стомашно-чревната система, подобрява настроението, стимулира имунната система, премахва гъбичните инфекции, понижава кръвното налягане и намалява възпалението.

В тази статия ще разгледаме всички научни ползи от консумацията му.

Какво казва науката за ползите от Бахар?

Научните изследвания показват, че бахарът има много лечебни свойства. 

Той облекчава болката, облекчава стомашното разстройство и убива бактериите и гъбичките.

Съединенията от бахар също се изследват за използване при лечението на рак и хипертония и се използват в земеделието, риболова и животновъдството. 

Основните лечебни съединения в бахара включват:

Евгенол: Също така се намира в масло от карамфил, има антисептични свойства и се използва като локално средство за облекчаване на болката.

Кверцитин: Флавоноид с антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, той може да помогне за намаляване на възпалението, да убие раковите клетки, да контролира кръвната захар и да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Галлова киселина: Фенолна киселина с антивирусни и противоракови свойства, тя се изучава като възможно лечение на невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон.

Какво е Бахар?

Тази мощна подправка всъщност се получава от сушените плодове на дървото пиемтено, поради което обикновено се нарича ямайкски пипер, пиемнта или пименто, сред други псевдоними, специфични за географията.

Роден в Централна Америка, части от Карибския басейн и Мексико, дървото, носещо научното име Pimenta dioica и постепенно се разпространява в целия свят благодарение на уникалния си вкус и здравословното му качество.

Името бахар е, защото сухите кафяви плодове (които приличат на големи пиперка), са мирис и вкус като смес от канела, карамфил и индийско орехче.

Плодовете се събират, когато са узрели и се оставят да изсъхнат на слънце. След това те могат да бъдат подготвени за подправка за кулинарна употреба или се извлича етерично масло от тях.

Ползи за здравето на Бахар

Ползите за здравето са огромни. Нека се запознаем с някои от тях. Бахар има противовъзпалителни качества.

Един от най-известните аспект на бахар е способността му да намалява възпалението и да облекчава болката в части от тялото.

Активните съставки в подправките имат химични съединения, които елиминират възпалението, което го прави идеаленa подправка, за да ви даде известно облекчение от артрит, подагра, мускулни болки или дори хемороиди.

Ароматизаторът също така има някои аналгетични компоненти, които позволяват намаляване на болката в случай на нараняване или хирургическо възстановяване.

Бахара помага за доброто Храносмилане

Успокояващият ефект на органичните компоненти на бахар, който прави червения цвят, го прави идеален за успокояване на стомаха и улесняване на здравословното храносмилане.

Еугенолът, открит в бахар, може да елиминира храносмилателните проблеми като диария, гадене, повръщане и запек, като същевременно стимулира редовността, която намалява подуване и прекалено метеоризъм.

Противовъзпалителният аспект на бахарите допълнително облекчава крампи, които могат да облекчат целия процес на храносмилане.

Бахара засилва Имунната система

Изследванията показаха някои антибактериални и противогъбични ефекти на бахар, особено по отношение на стомашните бактерии (Е. coli и Listeria monocytogenes).

Освен че помага на стомашно-чревната система да функционира гладко, тя също така го предпазва от външна атака чрез естествен имунен отговор.

Освен това, когато се прибавя бахар към определени храни,  може да неутрализира бактериите, преди да влезе във вашето тяло, за да започне да причинява щети.

Антиоксидантен капацитет

Наличието на евгенол, кверцетин, танини и други химични съединения прави многобройните анти-оксиданти много ефикасни, тъй като много от тези вещества са идеални за неутрализиране на свободните радикали и елиминирането им от тялото.

Свободните радикали са вредните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да доведат до мутация на здрави клетки, което често води до сериозни заболявания – дори рак.

Високото ниво на витамин С и витамин А, присъстващи в бахар също допринасят за тази антиоксидантна активност.

Зъболечение

Антимикробните, антибактериалните и антисептичните аспекти в бахар могат да помогнат за подобряване на здравето на зъбите; Макар че гаргарът с този подправка не би бил особено приятен, той е свързан със здравословно здраве на зъбите и венците чрез защита срещу бактериални патогени.

Циркулация

Със значителни нива на мед и желязо, бахар е идеален за стимулиране на кръвообращението, тъй като това са основни компоненти на червените кръвни клетки.

Освен това, рубеканият аспект на подправката е стимулант и загрява тялото.

В комбинация с повишен кръвен поток, това може да доведе до допълнителна енергия и правилно оксигениране на крайниците в тялото.

Сърдечно здраве

Калият, открит в бахар, има положителен ефект върху здравето на сърцето, тъй като е вазодилататор и освобождава голяма част от напрежението върху сърдечно-съдовата система.

Това води до увеличаване на кръвния поток през релаксиралите кръвоносни съдове и намалява напрежението на артериите и сърцето, като по този начин намалява шансовете за развитие на атеросклероза и впоследствие удари и инфаркти, пише zdraveplus.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.11.2023 г.
0
 
 
Бахарът у дома е задължителната подправка в бурканите с кисели краставички, заедно с черния пипер, дафиновия лист и копъра! И не само там! Благодаря на автора за прекрасната статия! Да, наистина, "Това не е само подправка, а нещо много повече!!!"
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Първа лига, сезон 2024/2025
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (578) 53%
Не (399) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията