ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това е истинска бомба от витамини и минерали, вкусът му е смесица между пъпеш и праскова
Автор: Цвети Христова 16:41 / 09.02.2024Коментари (0)296
©
Днес Sofia24.bg ще ви разкаже за ползите при консумацията на папая. Този екзотичен плод може да бъде намерен и у нас. На вкус наподобява смесица от пъпеш и праскова. Във вътрешността си съдържа голям брой черни семена, които в изсушен и стрит вид се използват като подправка.

Съдържа букет от витамини (А, В, С и Е), минерали (калций, калий, фосфор) и микроелементи (желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий). Поради това се използва и с лечебна цел за изхвърляне на отровите от организма, подобряване на храносмилането. Може да помогне и при чернодробни заболявания.

Папаята съдържа ензим, наречен папаин, който подпомага храносмилането. Редовната консумация на папая може да насърчи по-доброто храносмилане, да предотврати подуването на корема и да облекчи запека благодарение на съдържанието на фибри.

Консумират се както зрелите плодове (в десерти, сладкиши, плодови салати), така и още неузрелите (като гарнитури).

Внимавайте, защото неузрелите плодове могат да предизвикат алергични реакции или други здравословни проблеми поради високото съдържание на латекс в тях.

Дървото на папаята се нарича още пъпешово дърво. Крушоподобните плодове на папаята, които спадат към ягодоплодните, се получават от белите цветове на дървото папая. Цветът на кората зависи от степента на узрялост и варира от зелено до жълто.

Месестата част е оранжева до леко червеникава и е много сладка в напълно узряло състояние. Неузрелите плодове са много твърди и имат горчив вкус. Във вътрешността на плода има множество черни, кръгли семена. Освен кората всички съставни части на плода могат да се използват.

Този плод може лесно да се развали. Трябва да се съхранява на сухо място без светлина. Освен това са чувствителни към студ. Папаята е тропическо дърво, виреещо в горещите, влажни райони на Централна и Южна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия. Познато е под различни наименования – често е наричано "пъпешово дърво“ (в Китай и Шри Ланка) или "fruta bomba“ в Куба, Lechosa в Доминиканската република, но като най-употребявано се е наложило карибското му название "papaya“, тъй като за пръв път европейците откриват този плод именно на Карибите.

Предлагаме ви една рецепта за много вкусен десерт с папая:

Продукти:

1 средна папая

3 чаши студено мляко

1 чаша ванилов сладолед 

2 супени лъжици захар

Начин на приготвяне:

Обелете и извадете семената от папаята, нарежете я на парчета. Прибавете я към млякото и разбъркайте добре, след това добавете захарта и сладоледа, разбъркайте, докато всичко стане гладка хомогенна смес. Може да поръсите с шоколадови пръчици.

Поставете съдържанието в чаши.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
Бюджет 2025
Влизането на България в Шенген
Почина Лиъм Пейн
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията