ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това е една каша за най-бедното население, приготвяла се е по много прост начин, като брашното се вари с вода и сол
Автор: Екип Sofia24.bg 16:44 / 16.12.2023Коментари (0)527
©
Полента е много древно ястие, познато още от римско време. Това разказа в предаването "Куфарът на фокус“ на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова журналистът Елисавета Иванова.

"Това е една каша за най-бедното население, приготвяла се е по много прост начин, като брашното се вари с вода и сол. В съвременния му вариант полентата е направена от царевично брашно, а в древността – от ечемик, ръж. Когато през около 1500-та година в Европа е внесена царевицата от Новия свят задно с много други суровини, вече полентата започва да се приготвя и от царевично брашно“.

Елисавета Иванова разказа още, че древността това ястие се развива и в момента в Италия това е национално ястие редом с пицата и пастата. Полентата е типична най-вече за района на Северна Италия, където се спазват старите традиции и приготвят полента по традиционния начин.

"От полентата могат да се приготвят много неща, тя влиза в рецептите на най-различни ястия, като най-често се използва като гарнитура на различни видове меса, риба, зеленчуци. Може да консумира и самостоятелно, овкусена с масло и сирене например,“ каза още тя, като сподели, че има много рецепти, разпространени по цял свят. "Нещо много любопитно, което се заражда в град Бергамо, е един десерт "Полента и Осей“, който не е направен от полента, а имитира визуално едно типично ястие за Бергамо и Бреша. Местни сладкари решават да отдадат почит на оригиналното ястие, което е с птиче месо и полента, и го правят на десерт – кексче с пълнеж от шоколад и залят с марципанова жълта глазура. Най-отгоре се украсява с малки захарни птички – това е символика към истинското ястие Полента и Осей,“ разказа още Иванова.

Полентата в Италия заема централно място на трапезата още от стари времена. Поставя се на един дървен поднос, откъдето всеки може да си сипе. Много е важно за това ястие е неговата гъстотата. Според журналиста това е един от основните й критерии. "Старите майстори казват, че полентата не бива да нито твърде течна, нито прекалено твърда, трябва да може да се среже с памучен конец.“

Разновидност на полентата в България е качамакът, като различни негови разновидности се срещат по целия Балкански полуостров, и само в Румъния го наричат мамалига. "Има някои културни различия, които са довели и до различия в рецептите в различните страни. Полентата в Италия се е развила много, докато при нас си остава тип "гозбата на баба“, обобщи журналистът Елисавета Иванова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
51-ото Народно събрание
Грипна епидемия обхвана страната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Боклуците в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията