ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Топ специалистка по хранене каза на какви продукти да наблегнем през есента | ||||||
| ||||||
Според специалиста витамините и минералите, приети от плодове и зеленчуци, са много важни, защото те са имунни стимулатори. "Биологично активните вещества са много по-ефективни, с много по-силно изразена роля по отношение на имунната система. Те са противовъзпалителни фактори тези витамини и минерали. Голяма част от тях са антиоксиданти – потискат пряко възпалителните процеси, подобряват функцията на сърцето, намаляват риска от ракови заболявания,“ поясни проф. Байкова. И ако препоръката на лекарите през студените периоди на годината да се консумират около 400 грама дневно пресни зеленчуци и плодове, препоръката на специалистите по хранене е те да се увеличат на 600-800 грама дневно. Проф. Байкова сподели още, че приемът е възможно да бъде под формата на смути: "Не са препоръчителни фрешовете, защото в тях има само захари, а пулпата се изхвърля, а тя е много ценна, защото пулпата освен, че има фибри – регулатори на моториката, на перисталтиката на стомаха и червата, тя е и абсорбатор на външни болестотворни агенти, токсични вещества, излишен холестерол. Относно белтъчното хранене през този период проф. Донка Байкова препоръчва нито много оскъдно хранене по калории и по разнообразие на видовете белтъчни източници, нито много обилно белтъчно хранене: "Както недоимъците на белтъчния хранителен внос, така и излишествата в калориите, които ще приемаме, еднакво потискат имунната система. Животинските белтъчни храни, които са пълноценни са важни, защото те са с много добре балансиран състав, така че организмът много лесно ги използва за своите потребности. Мазнините не трябва да доминират в дневното ни хранене – 30 грама мазнини са ни достатъчни.“ Препоръката на специалистите е да се използват 2 до 3 животински храни седмично и останалите дни да бъдат за сметка на растителните белтъчни източници, бобови храни, варива, пълнозърнести зърнени храни, ядки и семена. По думите на проф. Донка Байкова природните стимулатори на имунната система са много полезни и е добре да се приемат през есенно-зимния период: "Климатогеографските ни ширини са богати на полезни билкови растения. Всички пчелни продукти имат 400 биологично активни вещества, все полезни. Луковата група богата на сяра има противовъзпалително действие. Зеленият и черният чай имат друга група антиоксиданти с потискащо възпалението действие,“ каза още тя. Много е важен и Витамин D през зимния период, напомни още специалистът: "Той е една своеобразна бариера за вирусите и затова много важно да го използваме,“ категорична е проф. Донка Байкова. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Някои от най-трудните думи за писане в българския език
10:40 / 01.12.2024
Обстановката на АМ "Тракия" – в ролята на репортери са самите шофьори
08:28 / 30.11.2024
Животновъди от района на Велинград посрещнаха изгрева с нов протест
08:27 / 30.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета