ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Топ специалистка по хранене каза на какви продукти да наблегнем през есента
Автор: Екип Sofia24.bg 17:10 / 11.11.2023Коментари (0)210
©
Да използваме есента като Рог на изобилието – да приемаме повече зеленчуци и плодове. Това каза в предаването "Нюзрум“ на Радио "Фокус“ специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. "През есенно-зимния период имаме промяна както в условията на околната среда – започва да става по-студено, така и на модела на хранене. Сега трябва да хапваме повече зеленчуци и плодове и да правим своите депа от витамини и минерали.“

Според специалиста витамините и минералите, приети от плодове и зеленчуци, са много важни, защото те са имунни стимулатори. "Биологично активните вещества са много по-ефективни, с много по-силно изразена роля по отношение на имунната система. Те са противовъзпалителни фактори тези витамини и минерали. Голяма част от тях са антиоксиданти – потискат пряко възпалителните процеси, подобряват функцията на сърцето, намаляват риска от ракови заболявания,“ поясни проф. Байкова.

И ако препоръката на лекарите през студените периоди на годината да се консумират около 400 грама дневно пресни зеленчуци и плодове, препоръката на специалистите по хранене е те да се увеличат на 600-800 грама дневно. Проф. Байкова сподели още, че приемът е възможно да бъде под формата на смути: "Не са препоръчителни фрешовете, защото в тях има само захари, а пулпата се изхвърля, а тя е много ценна, защото пулпата освен, че има фибри – регулатори на моториката, на перисталтиката на стомаха и червата, тя е и абсорбатор на външни болестотворни агенти, токсични вещества, излишен холестерол.

Относно белтъчното хранене през този период проф. Донка Байкова препоръчва нито много оскъдно хранене по калории и по разнообразие на видовете белтъчни източници, нито много обилно белтъчно хранене: "Както недоимъците на белтъчния хранителен внос, така и излишествата в калориите, които ще приемаме, еднакво потискат имунната система. Животинските белтъчни храни, които са пълноценни са важни, защото те са с много добре балансиран състав, така че организмът много лесно ги използва за своите потребности. Мазнините не трябва да доминират в дневното ни хранене – 30 грама мазнини са ни достатъчни.“

Препоръката на специалистите е да се използват 2 до 3 животински храни седмично и останалите дни да бъдат за сметка на растителните белтъчни източници, бобови храни, варива, пълнозърнести зърнени храни, ядки и семена.

По думите на проф. Донка Байкова природните стимулатори на имунната система са много полезни и е добре да се приемат през есенно-зимния период: "Климатогеографските ни ширини са богати на полезни билкови растения. Всички пчелни продукти имат 400 биологично активни вещества, все полезни. Луковата група богата на сяра има противовъзпалително действие. Зеленият и черният чай имат друга група антиоксиданти с потискащо възпалението действие,“ каза още тя.

Много е важен и Витамин D през зимния период, напомни още специалистът: "Той е една своеобразна бариера за вирусите и затова  много важно да го използваме,“ категорична е проф. Донка Байкова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Градският транспорт в София
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
ЦСКА-София в Първа Лига сезон 2024/25
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията