ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тиквички по гръцки: Тайната на хрупкавото изкушение, което завладя българите
Автор: Десислава Томева 19:35 / 25.04.2025Коментари (0)215
©
Хиляди българи всяко лято се отправят към Гърция, търсейки слънце, море и вкусна храна. Независимо от близостта на културите и националните кухни, едно нещо остава неизменно – тиквичките по гръцки. Това хрупкаво изкушение, което се поднася в таверните по крайбрежието, се е утвърдило като любимо ястие не само за туристите, но и за местните. Въпреки приликата между българската и гръцката кухня, има нещо в това ястие, което ни привлича по начин, по който традиционните български тиквички не го правят.

Тайната е в хрупкавата текстура, въздушната коричка и несравнимия вкус, който може да се постигне само ако знаеш как да приготвиш тиквичките, както го правят в Гърция. И макар да изглеждат лесни, тиквичките по гръцки крият тънкости.

Рецептата за перфектните тиквички по гръцки:

Продукти:

Тиквички (предпочитано – по-малки и крехки)

Брашно

Студена вода с лед (ключов елемент)

Сол и черен пипер

Много горещо зехтиново масло (или олио за пържене)

Как да постигнеш хрупкавия ефект:

Нарежи тиквичките на много тънки кръгчета, или слайдове – почти прозрачни, ако можеш да ги режеш с ножа или белачката. По този начин ще позволиш на коричката да стане тънка и хрупкава, а вътре тиквичката да остане сочна.

В купа сложи брашно. В друг дълбок съд сложи студена вода  идобави лед на купчата.

Използвай дълбок съд, като тенджера с високи стени, за да осигуриш равномерно пържене. Загрей мазнината до много висока температура. Това е ключовият момент, за да постигнеш ефекта на "хрупкава коричка и въздушно вътрешно" – когато тиквичките се пускат в горещото масло, те трябва да изпържат бързо и да се запечатат.

Потопи всяко парче тиквичка в брашното, изтупай го, потопи го за секунда в ледената вода и после пак в брашното. Изтупай го и внимателно го поставяй в горещото масло. Не претоварвай тигана, за да можеш да постигнеш равномерно изпържване. Остави тиквичките да се запържат до златисто и хрупкаво.

Когато тиквичките са готови, отцеди ги върху кухненска хартия, за да премахнеш излишната мазнина. Направи си си смес с кисело мляко, чесън и копър. След това поднеси с една гарнитура от свежо сирене фета или малко натрошен бял козе сирене, поръсено със зехтин и пресен босилек.

Не е само сместа или мазнината, които правят тиквичките по гръцки толкова вкусни. Секретът е в контролираната температура на мазнината и тънкият филтър, който не покрива тиквичката изцяло, а позволява да се запази въздушността и свежестта на основния продукт.

Когато приготвиш тази рецепта у дома, ще почувстваш същото настроение, което обгръща всички, които се намират на един от тези красиви гръцки острови с изглед към лазурното море.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:
Празник е! 
08:34 / 26.04.2025

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Метро 2021
Папа Франциск почина
Първа лига, сезон 2024/2025
Серия от трусове в Турция
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията