ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тази билка помага при стомашни проблеми, прибавя се при приготвянето на пържен дроб | ||||||
| ||||||
Историята на майораната е от хиляди години. Заедно с дафиновия лист, тя е била сред свещените билки в Гърция и Рим. Една легенда разказва как древните гърци смятали, че ако на нечий гроб поникне майорана, покойникът се радва на вечен мир и щастие в отвъдното. Родина на тази подправка е Северна Африка. В наши дни майорана се отглежда главно в Средиземноморието и на територията на Северна Африка. Тя е тревисто растение, което има червени или бели цветове. Счита се за сродна на ригана. Листенцата на майораната съдържат етерично масло, феноли, а също така са богати на витамин С, провитамин А, пектини и други полезни вещества. Майораната съдържа етерчини и горчиви вещества, алкалоиди, танини и феноли. Като подправка се използват връхните части на растението. Те се отличават със своя тръпчив вкус. Нека видим заедно как да използваме майорана и какви са ползите за човешкото тяло. Майораната се добавя при приготвянето на агнешко и пилешко месо. Прибавя се и към ястия с домати, зеле, както и като поръска на различни хлебни изделия и салатни дресинги. Майораната е много предпочитана и използвана подправка в италианската, френската, северноафриканската и американската кухня. Сушена майорана и мащерка се добавят при производството на немски наденички и колбаси. Майораната се смята за класическа подправка при приготвянето на пържен дроб. Най-добри съчетания на майораната освен с мащерка, са и тези с дафинов лист, черен пипер и хвойна. Отива си на вкус и с чубрица, розмарин, магданоз, чесън, лук. В много кухни я използват и при приготвянето на рибни ястия. През Средновековието майораната са я използвали за лечение на епилепсия. Ползва се както като подправка и билка, така и за целите на парфюмерията. Тя има и многобройни свойства и предимства. Има спазмолитично, антисептично, съдоразширяващо действие, стимулира храносмилането. Помага при стомашни проблеми. Има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Противодейства на стомашно-чревни разстройства. Подпомага хормоналния баланс и редовността на менструалния цикъл. Облекчава симптомите на синдрома на поликистозните яйчници. Намалява риска от заболявания, свързани със стареенето и възпаление, като диабет 2 или сърдечно-съдови заболявания . 100 г суха майорана осигурява 273 калории, белтъчини 12,7 грама, въглехидрати 42,5 грама, захари 42,5 грама, мазнини 7 грама, фибри 18,1 грама. Въпреки че, употребата на майорана е предимно в кулинарията , за да се възползвате най-добре от нейните свойства, е полезно да я консумирате и под формата на запарка. Например, можете да приемате билков чай с майорана след хранене при храносмилателни смущения. Изсушената майорана може да се съхранява дълго време в херметически затворена опаковка, за да можете да я имате винаги на разположение и да я използвате ежедневно. Ако се консумира в адекватни количества, няма известни противопоказания. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета