ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тази билка лекува стомаха и помага при лечението на кисти | ||||||
| ||||||
Отглежда се в Европа, Азия и Америка. Познато е и на народите в Русия, които го наричат канупер. Ароматът му е нещо средно между аромата на джоджен и лимони. Обикновено у нас се отглежда като градинско цвете. В Централна Европа обаче, листата му, докато са все още пресни, се ползват в кулинарията, предимно като подправки за супи. В диво състояние расте по скалите и се среща рядко, но се отглежда и в култивирано състояние в градини. Може да се използва като билков чай и е полезно, ако страдате от колит, глисти, невроза, ревматизъм, както и при камъни в бъбреците и жлъчката. Има леко горчив вкус и силен аромат, който не се загубва при сушене. Докато се суши обаче, билката трябва да бъде оставена на място, което не се огрява от слънцето, както и на проветриво място. Калоферчето се препоръчва при миома на матката, кръвоизливи, маточни кръвотечения, кисти и мастопатия. За външно приложение се използва при хемороиди. При настинки също се пие чай от калоферче. Напитката се препоръчва и при спазми на стомаха, препоръчва се и при раждане. Листата могат да се събират по всяко време на годината, като се отрязват с остри домакински или градински ножици. Но етеричните масла са в най-голяма концентрация непосредствено преди цъфтежа. Калоферчето действа като апетитовъзбуждащо средство. Влиза в състава на много чайове, създадени за прочистване на кръвта. Употребата му се препоръчва и при миома на матката. Помага също и при лечението на кисти и мастопатия. За външно приложение е много ефикасен лек при хемороиди. Лекува и симптомите на ревматизъм. В миналото билката се е използвала за очистване от глисти и при други стомашни паразити. Като подправка се употребява предимно към супи или ястия с агнешко месо, но пестеливо, заради подчертано горчивия си вкус. Може да се добави в стрито състояние и към луканки и суджуци. Калоферчето обичайно се слага там, където се използва розмарин. В прекомерни дози може да е токсично, затова го приемайте под лекарско наблюдение. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Изключително вкусна и здравословна рецепта за салата с кисело зеле
08:24 / 25.12.2024
Перфектният, сочен и ухаещ тиквеник с готови кори и една тайна съставка
14:09 / 24.12.2024
Дядо Коледа потегли с шейната си по света, за да раздаде подаръците
14:09 / 24.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета