![](http://i.id24.bg/img/loader.gif)
ЗАРЕЖДАНЕ...
Тази билка е полезна за храносмилането, сърцето и кожата | ||||||
| ||||||
Използва се като кореноплоден зеленчук и като билка. С него се подправят птиче месо, някои морски дарове и млади зеленчуци. Див керевиз се добавя за овкусяване на оцет от бяло вино и като поръска на сирена. Дивият керевиз придава страхотен вкус на омлетите и на различните видове киш. Етеричното маслено растение е разпространено в Югоизточна Европа и Западна Азия. В България се среща в цялата страна, но най-вече в Родопите и Централна Стара планина до 1100 метра надморска височина. Предпочита хладни сенчести места. Ползва се като билка, но не бива да се бере от неопитни билкари, защото може да се сбърка с отровния бучиниш (Conium maculatum) или с дивия магданоз, синоним на лъскавче (Aethusa cynapium), който също е токсичен. Някои готвачи го наричат "магданоз на гастронома“, а известен и като френски магданоз. Съставка е на френската подправка "фин ерб“ (fines herbes), която съдържа още магданоз, естрагон и див лук (резанец, чайвз). В ястията се слага накрая, защото при топлинна обработка се губят вкусовите му качества. В традиционната българска кухня се използва леко попарен като салата или туршия. Комбинация от глухарче, кервел и кресон е изключително полезна за подсилване на организма през зимата, когато липсата на витамини е най-силна. Както голяма част от лечебните растения, така и кервелът е полезен при лениви черва. Когато е приготвен на чай може да се използва за овлажняване на очите. Листата му съдържат калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, както и витамините А, С и от група В. Дивият керевиз съдържа и различни антиоксиданти, включително флавоноиди, кумарини и полезния евгенол. Като билка и тинктура помага за по-добро храносмилане. Полезен е за кожата, а също така подобрява сърдечното здраве. Използва се и при високо кръвно налягане. |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg