ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або
Автор: Екип Sofia24.bg 22:55 / 10.09.2023Коментари (0)305
©
НЕОНАЦИСТИ

В събота групи неонацисти и привърженици на превъзходството на бялата раса разпространяват антисемитски, расистки и антигей послания пред Disney World и в околния район на Орландо, Флорида, в последните примери за нарастващ антисемитизъм в САЩ – това казаха официални лица в щата.

Около 15 души, облечени в дрехи и носещи знамена с нацистки знаци, протестираха пред входа на търговския център Disney Springs, съобщи шерифската служба на окръг Ориндж, която също заяви, че органите на реда са били изпратени около 10:40 сутринта.

Според Лигата за борба с клеветата, организация за граждански права, посветена на противодействието на екстремизма, участниците са носели антисемитски, бели расистки и антигей знамена и знаци. Групата се състояла от членове на неонацистките групи Орден на Черното слънце, Арийска мрежа за свобода и 14-те думи, вече разпусната група, която беше асимилирана от Националсоциалистическото движение, най-голямата неонацистка група в САЩ.

Екстремистите се разпръснали след около два часа и никой не бил арестуван, съобщиха от шерифската служба.

Представители на Disney World не отговориха на искания за коментар в неделя следобед.

Увеселителният парк беше замесен в няколко противоречия тази година: управляващият му район предизвика критики за премахването на своите програми за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване миналия месец, а самият парк заведе съдебно оспорване срещу губернатора на Флорида Рон ДеСантис и се натъкна на негативна реакция от някои Disney поклонници за закриването на прочутото влакче Splash Mountain през януари заради включените на герои от филма от 1946 г. "Song of the South", който включва расистки стереотипи.

В изявление офисът на шерифа заяви, че екстремистките групи търсят внимание и че осъжда действията им.

"Знаем, че тези групи протестират в зони с голяма публичност, за да агитират и подбуждат хората с антисемитски символи и обиди. Офисът на шерифа на окръг Ориндж осъжда речта на омразата под каквато и да е форма, но хората имат правото да протестират. Това, което тези групи правят, е осъдително по най-категоричния начин от шериф Джон Мина. Те просто търсят медийно внимание."

По-късно през деня повече от 50 членове на две различни екстремистки групи се събраха в по-големия район на Орландо и развяваха знамена със свастика, поздравяваха Хитлер и крещяха послания, включително "Бяла сила" и "Евреите няма да ни заместят".

Goyim Defense League е малка мрежа от антисемитисти и привърженици на конспиративните теории за надмощие на бялата раса, която стои зад известни антисемитски събития от миналата година, включително окачването на банер над натоварена магистрала в Лос Анджелис, на който пишеше: "Кание е прав за евреите" - позовавайки се на коментари, направени от Ye, рапърът, известен преди като Kanye West - и прожектиране на същото съобщение върху сграда в покрайнините на Банк Фийлд в Джаксънвил след футболен мач между университетите на Джорджия и Флорида.

Видеоклип, публикуван в X, платформата, известна преди като Twitter, от представителя на Демократическата партия Анна Ескамани, показва как екстремистите скандират "ние сме навсякъде", докато маршируват в нещо, което изглежда като идентично облекло, докато развяват знамена със свастики. Ескамани каза, че инцидентът е станал в Cranes Roost Park, крайбрежен район в крайградския град Алтамонте Спрингс, на около 12 мили северно от Орландо.

"Тяхното послание за омраза и дискриминация беше позорно и не съответства на ценностите и вярванията на нашия град, нито представлява жителите на общността Алтамонте Спрингс", се казва в изявлението, направено от местната полиция.

АБОРТ

Върховният съд на Мексико декриминализира абортите в цялата страна.

Решението идва две години след като съдът се произнесе в полза на оспорването на съществуващия закон в северния щат Коауила. Той постанови, че наказателните санкции за прекъсване на бременност са противоконституционни.

Оттогава щатите на Мексико и федералното правителство се забавиха с отмяната на наказателните кодекси. Новото решение легализира абортите във всички 32 щата.

Върховният съд каза, че отказът на възможността за прекратяване на бременност нарушава човешките права на жените. "В случай на изнасилване никое момиче не може да бъде принудено да стане майка – нито от държавата, нито от родителите си, нито от настойниците си", каза председателят на върховния съд Артуро Залдивар.

"Тук нарушението на нейните права е по-сериозно, не само поради статуса ѝ на жертва, но и поради възрастта ѝ, което налага да се анализира въпросът от гледна точка на най-добрия интерес на непълнолетните.

Съдебното решение отваря вратата за федералната здравна система да предоставя аборти. Това беше приветствано от групите за правата на жените.

Мексико Сити беше първият от щатите в страната, който декриминализира аборта през 2007 г. и дузина други го последваха. Само че в допълнение към липсата на съоръжения за извършване на процедурата, "много жени не знаят, че имат това право, защото местните власти не са провели рекламни кампании за това", каза активистката за правата на жените Сара Ловера пред агенция AFP. Ето защо решението на Върховния съд е важно.

Новото решение вероятно ще разгневи по-консервативните политици в Мексико и католическата църква във втората по големина католическа нация в Латинска Америка. Влиянието на Църквата обаче намалява през последните години и правителството на страната твърдо се смята за светско.

В Латинска Америка се наблюдава тенденция към разхлабване на ограниченията за абортите, която се нарича "зелена вълна". Абортът по избор е законен в Колумбия, Куба, Уругвай и Аржентина, въпреки че фаворитът в кампанията за президентските избори в Аржентина през октомври Хавиер Милей иска да забрани процедурата.

Някои държави позволяват абортите при обстоятелства като изнасилване или рискове за здравето, докато категоричните забрани се прилагат в Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Хаити и Доминиканската република.

Реформите в Мексико и други страни от Латинска Америка контрастират със ситуацията в Съединените щати, където решение на Върховния съд миналата година отмени епохалното решение от 1973 г. Роу срещу Уейд, гарантиращо правото на аборт в цялата страна.

ЦЕНТРАЛНА АФРИКА

Политическата нестабилност в бившите френски колонии в Африка бързо придобива известност с последния военен преврат в Габон. Президентът на Габон Али Бонго Ондимба беше почти готов да удължи 14-годишния си престой на власт, след като избирателната комисия го обяви за победител на президентските избори миналата събота.

Това допълнително би удължило 56-годишното управление на семейството му в страната. Но войниците, които завзеха властта в сряда в бившата френска колония, казаха, че изборите "не отговарят на условията за прозрачно, надеждно и приобщаващо гласуване, на което хората в Габон толкова много се надяваха".

"Днес страната ни преминава през тежка политическа криза", казаха военните, които се представиха за членове на Комисията за преход и възстановяване на институциите, в в живо предаване, в което пбявиха преврата.

Те твърдят, че е имало "безотговорно, непредвидимо управление, което е довело до постоянна деградация на социалното сближаване, а това може да доведе страната до хаос. Решихме да защитим мира, като сложим край на режима на власт."

Натали Мезо, активистка за правата на жените от Габон, описа преврата като предвидим. "Населението на Габон е жадно за промяна! Ето защо повечето хора, дори и да е военен преврат, изпитват облекчение, че 60-годишният семеен режим и династия може най-накрая да свършат", каза тя пред DW.

Мезо смята, че превратът е бил подготвен дълго време. "Ако ние, гражданите, вече знаем, че резултатът от изборите определено ще бъде в полза на отиващия си президент, тогава армията знае още повече!"

"Това винаги е било така от 1993 г. насам, но през последните 14 години или два мандата беше още по-насилствено. През 2009 и 2016 г. всички избори бяха оспорвани с насилие. Така че този сценарий беше абсолютно предвидим!" добави Мезо.

Това е първият път, в който армията се обръща срещу династията Бонго, на власт от 1967 г.

Джокси Ондо Луемба, габонска журналистка, живееща в изгнание, каза за DW, че "Омар Бонго (бащата на Али Бонго) бил човек, който преразпределял много, един вид голям бизнесмен. Целият Габон бил негова клиентела. Той бил много фокусиран върху клиентелизма и купувал политическите си опоненти."

За разлика от англоговоряща Африка, която понастоящем има сравнително стабилен политически климат, демокрацията в западен стил не е получила солидна основа във франкофонска Африка.

"Във франкофонските африкански страни се чувства, че французите винаги са били на страната на хората на власт, независимо дали са били популярни“, каза сенегалският адвокат по човешките права Ибрахима Кейн от фондация "Отворено общество". 'Винаги има много силна връзка между Франция и правителството, което в много ситуации не е приятелски настроено към собственото си население."

Той добави, че същият гняв е насочен към подкрепяните от Франция демократично избрани правителства, които позволяват военни интервенции.

В Нигер, където войниците свалиха президента Мохамед Базум от власт през юли, хиляди празнуваха по улиците, изразявайки недоволството от демократично избраните правителства - точно както в Габон.

Нигерийският анализатор на управлението Овигве Егуегу каза, че избраните лидери в бившите френски колонии са направили твърде малко за подобряване на живота на гражданите.

"Ето защо има тези популистки преврати, а ако сме откровени, те са точно такива", каза той пред DW.

Други цитирани причини са ендемичната бедност, антифренските настроения, липсата на стабилно управление и засилващата се несигурност в глобален мащаб.

BURNING MAN

Десетки хиляди хора, които бяха прекарали дни блокирани на фестивала Burning Man в дъждовен хаос от кал и помия, започнаха да събират лагерите си в понеделник и да се отдалечават от разкиснатата местност в отдалечената северозападна Невада.

"Операциите Exodus официално започнаха", казаха организаторите в публикация на уебсайта на събитието.

Коритото на древното езеро, където се провежда годишният фестивал, започна да изсъхва и да се втвърдява в понеделник след дни на проливен дъжд, но шофьорите казаха, че все още се натъкват на дълбоки до един метър локви и участъци от кално тресавище по протежението на пет мили маршрута от лагера до павиран път.

"Трябваше да се теглим взаимно", каза Кристин Рей, 50-годишен физиотерапевт от Айдахо, която успя да се измъкне с пикапа си. По пътя си тя видяла закачени превозни средства, които нямали нейния късмет. "Имаше коли, заседнали наполовина на колелата си."

В понеделник вечер кулминацията на фестивала, отлаган два пъти заради времето, най-накрая се състоя: изгарянето на извисяващо се дървено чучело във формата на човек. Церемонията, която обикновено включва шумни танци и разцепваща ушите музика, беше много по-спокойна тази година, като почти половината от около 72 000 присъстващи бяха напуснали мястото.

"Не очаквах да остана за това, но чувствах, че го заслужаваме", каза бразилски посетител на фестивала.

Дори в нормални години напускането на Burning Man може да отнеме до 12 часа, тъй като хиляди коли и ремаркета пълзят от пустинята и се качват на задръстен двулентов път; сутринта във вторник чакането беше изчислено на около осем часа. Организаторите бяха призовали присъстващите да обмислят отлагане на заминаването си, за да избегнат създаването на безпрецедентно задръстване.

В понеделник в Блек Рок Сити имаше бурна активност, докато хората опаковаха спални чували, печки и кални палатки в багажниците си, преди да тръгнат. Някои оставиха излишна вода, храна и неща от първа необходимост за посетителите на фестивала, които останаха.

Приблизително една трета от къмпингуващите бяха събрали багажа и се изнесоха, а други събираха кални отломки от изровената земя. Имаше изоставени велосипеди, покрити с кал палатки и стоманени скелети на мотоциклети. В лагерите хората ровеха земята, за да търсят предмети, които са се смесили във втвърдяващата се маса от мръсотия и дъжд.

В нормалните години хората на фестивала трябва да се борят с високите температури и прашните бури, така че този път мнозина се опитаха да се зарадват на калта. Донован Макграт, друг посетител, каза, че мнозина в лагера са организирали партита в каравани, играли са игри и са се запознавали с хората, с които са останали на закрито.

"Дъждът предостави невероятна възможност да се разхождате, да се движите по-бавно, да се свържете с хора, които иначе вероятно не бихте", каза той.

В неделя следобед служител на Белия дом каза, че президентът Байдън е бил информиран за ситуацията и че служители на администрацията са се свързали с държавни и местни власти. "Посетителите се смееха на факта, че президентът е бил информиран за Burning Man", каза г-н Макграт.

"Ще се върнем и следващата година", каза той, "и се надяваме, че няма да вали."

КОАЛА

Градинар, отглеждащ разсад от евкалипт за местообитания на коали, е открил, че растенията му са изядени от един-единствен алчник.

С прякора Клод заради острите си нокти, тази крадлива коала е изяла разсада на стойност 6000 австралийски долара.

"Забелязах, че някои от разсадите ми са сдъвкани и си помислих, че вероятно е опосум", каза Хъмфри Херингтън, собственик на разсадника на Ийст Форест в Ню саут уелс, Австралия, пред местните новини. "Всяка вечер липсваха все повече и повече.“

Клод бил хванат в крачка след особено тежък нощен пир.

"Една сутрин излязохме за работа, а Клод седеше на една пейка до всички тези растения, просто увит около стълб", каза Херингтън. "Изглежда, че беше ял наистина прекалено тази вечер, така че мисля, че му беше твърде тежко, за да отиде и да се покатери на дървото си."

Клод изпаднал в немилост поради обема на изядения разсад, струвал на Херингтън хиляди. Той продава разсада си на фермери и групи за озеленяване, които се опитват да изградят безопасни местообитания за коалите, както и на Световния фонд за дивата природа.

"Тези са специално за местообитание на коала, така че бяха предвидени за пролетно засаждане", каза Херингтън.

"Увих го с кърпа, занесох го в падока на моя съсед на 200 или 300 метра и го оставих да се качи на едно дърво. Но няколко дни по-късно той се върна."

Сега Херингтън се опитва да защити разсадите от Клод, като подсилва защитната ограда.

"По същество това е просто мрежеста ограда с колчета и клатещ се връх, така че ако той се опита да се изкачи, ще се завърти обратно и се надяваме, че това ще го държи извън градината", каза Херингтън.

Bangalow Koalas, местна организация, която се надява да засади 500 000 дървета за местообитание на коали до края на 2025 г., е един от клиентите на Херингтън. За щастие, Клод не успял да изяде разсада за Бангалоу, помагащ на много други коали да оцелеят.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията