ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Специалист: Цветът на свинското трябва да е розов или светлочервен, да няма сиви петна по месото, а текстурата да е твърда и еластична
Автор: Екип Sofia24.bg 12:07 / 06.12.2024Коментари (1)981
©
По Коледа традиционно пазаруваме повече свинско месо.

"Около Нова година се засилва търсенето на свинско месо. Наблюдава се увеличение на изкупната цена на живи животни с 4% през последните няколко седмици", заяви изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов.

40% от свинското месо на пазара е българско. Около 80 са свинефермите в страната.

"130 000 тона са нужни за месопреработвателната индустрия и това се доставя основно от чужбина. Имаме внос основно от Испания, Германия, Франция, Дания, Белгия, Унгария", каза още Михайлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Българското месо стига предимно до магазините и потребителите, които предпочитат прясно свинско. Разликата в цената с вносното е 5-10% в полза на вноса.

Как да разпознаем качественото месо

Според госта в студиото има добър контрол на качеството в страната. 

"Цветът трябва да е розов или светлочервен, да гледат да няма сиви петна по месото, трябва да мирише на свежо. Текстурата на месото трябва да е твърда и еластична. Ако е меко и лепкаво - тръгнало е да се разваля", даде насоки Михайлов.

Чумата по овцете рефлектира върху свинефермите

Има сигнали от свинепроизводители за отказ от Румъния да купува прасета, заради информацията за чума по дребните преживни животни във Велинградско.

"Това няма нищо общо със свинете, но румънците го ползват като претекст. Над 150 000 евро са загубите този месец. По-голямата опасност е, че ако се разпространи в цялата страна, може да постави индустрията в доста неблагоприятна позиция със загуби за милиони левове", предупреди Димитър Михайлов.


Още по темата: общо новини по темата: 274
26.12.2024 »
26.12.2024 »
26.12.2024 »
26.12.2024 »
26.12.2024 »
26.12.2024 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.12.2024 г.
+1
 
 
Един въпрос - Защо преди години като изпозваш прибори за разфасоване и консумация на свинско месо ти трябваха литри ГОРЕЩА вода и голямо количество миещи препарати, а сега бършиш със салфетката и готово?
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
Зима 2024/2025 г.
Световна черна хроника
Катастрофи във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията