ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Сомелиер на зехтин от България каза кой е най-качествен, как да го познаем и съхраняваме правилно
Автор: Екип Sofia24.bg 11:10 / 27.03.2025Коментари (0)1054
©
Най-качественият зехтин е италианският поради голямото биоразнообразие, което страната има. Там са регистрирани над 500 вида маслини. Италианците имат специално отношение към маслините. Това каза Пенка Нешева – сертифициран сомелиер на зехтин от Италианската фондация на сомелиерите и Световната асоциация на сомелиерите, в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Най-големият производител на зехтин в момента е Испания. Всички средиземноморски страни са производители на зехтин, като всеки регион има своята характерна специфика и характерни сортове. "Производството на зехтин зависи от народопсихологията, от традициите, от културното развитие във времето“, допълни Нешева.

Качественият зехтин се разпознава по етикета, цената и вкусовите качества. "Етикетът трябва да съдържа подробна информация за конкретен произход на маслините, реколтата, годината на производство, химическия състав, киселинността, производителя, доставчика – всички реквизити, които се изискват по европейското законодателство“, изброи Пенка Нешева.

Светлината, топлината и кислородът са големите врагове на зехтина. "Светлината разрушава антиоксидантите и ускорява процеса на гранясване. Топлината разрушава химическия състав, а кислородът влошава качествата, окислява продукта и нарушава свежестта му. Изключително важно е съхранението на зехтина Екстра Върджин, за да се запазят качествата му. Той трябва да се съхранява в бутилка от тъмно стъкло с тапа, която не позволява влизането на кислород“, обясни Нешева.

Зехтинът запазва качествата си в рамките на 12 до 18 месеца. "След това също е годен за консумация, но по-скоро за готвене“, поясни тя.

Съгласно българското законодателство за зехтин Екстра Върджин е прието да се използва наименованието "маслиново масло“, отбеляза Нешева. Според европейското законодателство пет са видовете зехтин, годни за консумация. "Най-високото качество е Екстра Върджин зехтинът. Той трябва да отговаря на няколко условия: да е добит по механичен начин, да има киселинност от 0,2 до максимум 0,8%, да е без дефекти и да няма смесване с други примеси. След това идва студенопресованият зехтин и зехтинът с киселинност до 2% с леки дефекти, който също е студенопресован. Другите три вида са производни на зехтин с рафинирани масла, получени от остатъчните продукти. Негодните за употреба видове зехтин се използват в химическата промишленост и в индустрията“, обясни тя.

Един литър качествен Екстра Върджин зехтин струва между 30 и 50 евро.

Пенка Нешева отбеляза, че може да се готви с всеки вид зехтин, тъй като неговата точка на задимяване е висока – около 180 градуса.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Земетресение от 7,7 по Рихтер разтърси Мианмар
Кабинетът "Желязков"
Издирват Пепи Еврото
Григор Димитров в турнири през 2025-а година
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията