ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Сланина с кафе и джоджен за крушова ракия | ||||||
| ||||||
Домашна Въпреки огромния избор, който въображението и кулинарният гений на българина предлагат, простата сланина си остава едно от най-предпочитаните мезета. Дотолкова, че потенциални клиенти пускат снимки с деликатеса как точно искат да изглежда това, което ще купят. Към този момент потребителският интерес варира между простата осолена сланинка с кожичка, през троянската опушена до пикантната наложена с праз, чесън, червен пипер и, разбира се, къде без българската чубрица. На дядо Най-бързата, проста и вкусна рецепта е наследена от бабите и дядовците, които са я предали на внуците. Ето как да я приготвим най-бързо у дома. Рецептата е полезна и за хора, които живеят в апартамент, нямат мазе или ако имат, помещението в блок с парно не върши работа за съхранение на зимнина. Тенджера Предлагаме ви най-простата рецепта, която може да се подобри с различни подправки. Купуваме сланина от пазара, нарязваме я на баклавички, обилно поръсваме с морска сол, но може и готварска. Вземаме тенджера, подреждаме парчетата и слагаме в хладилника на около 4 градуса. Температурата трябва да е равномерна, затова не е удачно да престоява на терасата, където през деня слънцето огрява и се получават разлики с градусите през нощта. Сланината си поема необходимата сол, докато узрее. След това вадим парченца, режем на тънко и хапваме. Арамеева чорба Има и друг вид, която се приготвя с арамеева чорба, или така наречения зелев сок. Първо обаче трябва да се спази горната рецепта, като сланината трябва да престои само в сол поне една седмица. След това се нарежда в буркани, между парчетата се слагат дафинов лист, може и черен пипер. Залива се със зелева чорба, кипва се за около пет минути. Хрян Пиперосаната и направена с подправки сланина е едно от най-пикантните мезета за студената зима, когато се поднася като мезе и за люта ракия и руйно вино. Да си я приготвим никак не е трудно. Отново използваме базовата рецепта, описана по-горе. Сланина, наредена с морска сол и престояла 1 седмица в хладилника. След това смесваме ситно накълцат праз, настърган хрян, чубрица, балканска чубрица, червен пипер, към това може да добавим, ако обичаме люто, и начупим на ситно люти сухи чушлета. Насипваме на тънко от гърмящата смес върху фолио и завиваме всяко парче в него. След това съхраняваме във фризера. Това е начин да имаме крехка сланинка. Зимна екзотика Може да звучи странно, но сланина може да се приготви и с кафе. Приготвя се абсолютно по същия начин като горните рецепти. Използваме базовата, след една седмица осоляваме с червен пипер, чубрица, която в случая можем да заменим със сух джоджен, а в сместа поставяме и две шепи смляно кафе. Получава се екзотичен, но изискан аромат, а мезето е подходящо за кайсиева или крушова ракия. Доматен сок с праз и късчета сало на огън Едно от най-простите, но вкусни, полезни и засищащи ястия за зимата е късчета сланинка върху препечени филийки. Поднася се с домати от буркан, в който има нарязан на ситно праз. Към студената супа могат да се добавят и препечени сухи люти чушлета. Това е особено ефикасно, ако настинката трябва да мине бързо или някой е пипнал грип. На това ястие особено се впечатляват чужденци, попаднали в България през зимата, особено от средиземноморските страни. Те реагират с удивление, възхищение и след това са готови да ядат и зеле на фурна със свинско, но нямат нищо против и без месо. Сланината и киселите туршии дотолкова ги очароват, че си тръгват поне с два буркана. Единият с кисело зеле за сарми, другият за капама. А сланината за разкош. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета