ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Сладкар - декоратор: Нивото на българските захарни артисти е много високо | ||||||
| ||||||
Художественото образование, което получава от Национална гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа“, и помага в изработката и декорацията на торти. "Постепенно, обаче, влагайки чувството си за естетика и знанията ми по приложни изкуства, интересът ми към изкуството нарасна и затова се отказах от стандартните поръчки за торти и се насочих към захарното изкуство, правейки различни сгради от захар, от фондан, картини и захарни икони“, разказа тя. Мария Озтюрк основава българско състезание за торти и захарно изкуство. "Участвах в различни състезания в чужбина, в Турция и мислех, че е добре и в България да има такова състезание. Аз и мои колеги неведнъж сме доказвали, че нивото на българските захарни артисти е толкова високо, колкото и на всички останали колеги. По време на пандемията се роди идеята за онлайн състезание. Участниците могат да се включват, правейки торти вкъщи, заснемайки ги по подходящ начин, след което се изпращат снимките и жури на изключително високо ниво, професионалисти в своята област от Австралия до Норвегия, оценяват тези снимки. Кулминацията на цялата тази организация е гала вечерята, която ние наричаме "Тортените Оскари на България“, разказа сладкар-декораторът. Участниците се състезават в 7 категории – сватбена торта, торта за детски рожден ден, празнична торта, малък и голям дисплей и декорирани бисквити. "В зависимост от изискванията на всяка категория, участниците трябва да подготвят торта или бисквити. Има изисквания какво да се използва като материал. Не се позволяват неядливи материали“, уточни Мария Озтюрк. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета