ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Скакалците и щурците са полезни за хората, които искат да отслабнат | ||||||
| ||||||
Това е така наречената "нова храна", която тепърва навлиза на нашия пазар. За момента одобрени за консумация са видовете: брашнен червей, ларвата на брашнения бръмбар, домашен щурец, прелетен скакалец и малък брашнен бръмбар. Съвсем скоро ще бъдат разрешени още няколко вида, съобщава bTV. Разрешена е консумацията им под формата на брашно, замразени или изсушени. Въпреки че в много страни извън ЕС насекомите са част от традиционната трапеза на хората, в България, а и в Европа, това е по-скоро някаква екзотика. Повечето учени са категорични, че те са изключително богати на протеини, мазнини и витамини, а в същото време отнемат много по-малко ресурси, за да бъдат развъждани, в сравнение с животните, чието месо най-често присъства на трапезата в световен мащаб. През последното десетилетие консумацията на буболечки и разнообразието от видове, които са обявявани като годни за ядене, нарастват главоломно, макар за мнозина все още да са немислима храна. На първо място по здравословни ползи учените поставят скакалците и щурците, които са доказан източник на ценни протеини. Така те се превръщат в нова храна за спортуващите и тези, които искат да намалят теглото си. Най-хранителни са т.нар. чапулини - скакалци от вида Sphenarium, които са си същински деликатес в Мексико. Изчислено е, че протеините съставляват цели 77,13% от теглото им. Причината е, че тези скакалци се хранят само с царевица, боб и люцерна, пише сайтът "Вкусотии". Чапулини в Мексико обикновено се сервират печени, с гуакамоле и тортиля и имат леко кисел и пикантен вкус. Богати на полезни за човека мазнини са и червеите на палмовия бръмбар. Те отдавна присъстват в менюто на населението на Северна и Южна Америка. Ларвите на брашнения бръмбар пък са единствените, които присъстват в хранителните навици на европейците. Отглеждат се много отдавна на Стария континент, като уж са били предназначени за храна за животни, но първо в Холандия, а после и в други западни страни, производството се насочва и към хората. Експерти сравняват хранителните им качества с тези на телешкото месо, но екологичният отпечатък при отглеждането им определят като драстично по-малък. И от гъсениците има такива, които са годни за консумация от хората. Видът мопане е един от най-широко разпространените в света, като основно се похапва от населението в южните части на Африка. Отличителното им качество е, че са богат източник на желязо, но още по-впечатляващото е, че по този параграф надминават дори телешкото, при това в пъти. Това прави гъсениците отлична храна за хора с анемия. Списък на храните, към които може да се добавят насекоми на прах Многозърнест хляб Многозърнести рула Крекери и хлебни пръчици Зърнени блокчета Сухи миксове за печива Бисквитки Сухи тестени изделия с пълнеж и без пълнеж Сосове Преработени картофени продукти Ястия на основата на бобови растения и зеленчуци Пица |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (578) | 53% | |
Не (399) | 37% | |
Не мога да преценя (110) | 10% |