ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Шоколадът може да бъде много полезен, но има условие как да го приемаме | ||||||
| ||||||
Макар и съдържанието на захар в шоколада да е зловредно в големи количества, какаото, което го изгражда доставя ред полезни антиоксиданти. Това са различни видове флавоноиди, които действат против оксидативния стрес в клетките и забавят стареенето. Катефинът в шоколада действа за предотвратяването и облекчаване на възпаленията, както и помага при сериозни мозъчни състояния като невродегенеративни заболявания. Този флаваноид, както и други, подобряват мозъчната функция и допринасят за по-добра памет и по-бързи реакции. Антиоксидантът епикатехин има много благоприятни ефекти за човешкия организъм. Той подобрява сърдечното здраве и намалява риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и рак. Процианидините са флавоноиди с антибактериални свойства и се предлагат отделно като хранителни добавки. Те имат и приложения за здравето на устната кухина, като са използвани при рак, перидонтит и други заболявания. Комбинацията от полезни вещества в какаото има благоприятен ефект върху сърцето – научни изследвания установяват, че те подобряват движението на кръвта през артериите и контролират кръвното налягане. Най-богато на антиоксиданти е какаото на прах, след това черният шоколад. Млечният шоколад се нарежда на последно място по състав на какао, защото то е изместено от изкуствени заместители. Други храни, които съдържат подобни вещества са виното и чая. Какаото е богато и на полезни мазнини – в него има мононенаситени мазнини, както и стеаринова киселина, която има полезни ефекти за сърдечното здраве. Макар и какаото да има преимущества за здравето, с яденето на шоколадови изделия не трябва да се прекалява. Честото ядене на шоколад лесно може да доведе до покачване на килограмите. Антиоксидантите в шоколада са полезни за здравето, но някои вещества в какаото могат да са вредни. В какаото има хистамини, тирамини и фенилаланини, които провокират мигрена според изследвания. Умереният прием на шоколад може лесно да премине в прекомерна консумация заради съдържаща се захарта в него. Хапването на шоколад веднъж на седмица се счита за умерен прием, при който не се наблюдават опасните му ефекти, но се забелязват ползите за сърдечно-съдовото здраве, пише puls.bg. За най-благоприятен ефект се препоръчва консумацията на шоколад с възможно най-високо съдържание на какао. Черният шоколад е полезен и при стрес. Заедно със сладоледа шоколадът е търсен за успокоение, и научни изследвания заключават, че консумацията му води до намалени нива на стресовия хормон кортизол. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета