ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Разрешиха използването на насекоми в храните: Щурци могат да се използват за производството на хляб и шоколад | ||||||
| ||||||
До дни ще бъде разрешено и използването на ларвите на житната плесен. Това не са първите насекоми, които се одобряват от ЕС, подобно разрешение вече има и за биволския червей, прелетния скакалец и ларвите на брашнения бръмбар. Одобрение от ЕС очакват и още осем насекоми. Този вид нововъведение в хранително-вкусовата индустрия се определя като “нова храна". Например, щурците ще се продават замразени, изсушени или на прах. Те също така ще могат да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, смеси за печене, паста, сосове, супи, заместители на месо и мляко, картофени продукти и шоколад. Предимствата са, че насекомите са лесни за отглеждане и имат високо съдържание на хранителни вещества (подобно на пилешкото, говеждото, свинското месо и рибата), а освен това те са вкусово неутрални. Повече от два млрд. души по света ядат насекоми. Според Европейската комисия насекомите са безвредни. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета