ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Работете върху тези вредни навици, ако искате да живеете по-дълго
Автор: Цвети Тончева 12:31 / 16.07.2024Коментари (0)581
Има човешки навици, които могат да ви доведат по-ранна смърт, ако не вземете мерки. Науката се занимава с това дълго време, проведени са много изследвания. Разбира се, причинно-следствената връзка и корелацията влизат в действие, когато говорим за някои от тези неща. Някои дейности наистина могат да ви накарат да живеете по-малко, но някои може да са просто съвпадение, така че не приемайте всичко на 100%. Все пак изчетете докрай списъка с вредни навици и вижте дали може да поправите някои от тях, за ваше добро!

Заседналостта наистина може да окаже влияние върху дълголетието и многото седене е един от основните виновници за по-кратък живот. Това наистина е лоша новина за тези, които трябва да прекарват по-голямата част от работното си време седнали на бюро. Опитайте се да включите някои почивки, за да бъдете прав известно време, или пък използвайте изправено бюро. Това може да бъде полезно.

Многото седене наистина оказва влияние върху живота ни. Изследванията показват, че намаляването на дневното време за седене до под три часа може да добави до две години към живота ви. Същото проучване заключава също, че намаляването на времето, в което гледаме телевизия до по-малко от два часа на ден, може да добави допълнителни 1,4 години към живота ни!

Твърде малко сън

Ако редовно спите по-малко от пет часа на нощ, рискът от смърт е по-висок от някой, който остава в леглото още два часа.

Същото важи и за тези, които обичат да лежат редовно. Ако често прекарвате повече от девет часа в леглото всяка вечер, рискът от развитие на диабет или коронарна болест на сърцето и следователно от ранна смърт също е по-висок.

Твърде много червено месо

Няма нищо лошо в това да се насладите на хубава пържола или сочен бургер от време на време. Ако обаче го правите всеки ден, имаме лоши новини за вас. Смята се, че ежедневната консумация на червено месо повишава риска от смърт с около 13%.

Същото важи и за преработените меса, така че смяната на пържолата ви с деликатесно месо няма да ви направи никаква услуга. Птиците са добра алтернатива, тъй като могат да намалят риска от смъртност с 14%. Същото важи и за рибата, която може да направи това с около 7%.

Прекарвате много време вътре

Писали сме и преди какво се случва с тялото ви, когато спрете да излизате навън. Това не е добре за вас. Прекарването на много време на закрито е нездравословно и ще увеличи риска от смърт.

Оказва се, че въздухът в помещенията всъщност е по-замърсен от въздуха на открито. Освен това има и липса на излагане на слънчева светлина, което може да доведе до недостиг на витамин D. 

Лошо финансово управление

Внимателното харчене на пари всъщност е полезно за вашето здраве, докато обратното може да бъде лошо за вашето сърце. Въпреки че не всеки ще може да го направи, доказано е, че наличието на фонд за спешни случаи, вместо да живееш от заплата до заплата, намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания при по-възрастни хора. 

Без алкохол

Да, правилно прочетохте! Липсата на алкохол всъщност може да увеличи риска от смърт. Разбира се, не говорим за всички видове алкохол, нито за прекомерна консумация (това би имало обратен ефект и би увеличило риска от ранна смърт). Изключението тук е виното.

Виното е пълно с антиоксиданти, така че чаша вино от време на време може да направи чудеса при възпаление. Червеното вино може също да намали риска от развитие на Алцхаймер, Паркинсон, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Забравяне на конец за зъби

Лошата хигиена на устната кухина е свързана с лошо сърдечно здраве, така че ако сте в крачка, дълголетието ви може да пострада в резултат.

Миенето на зъбите и почистването с конец за зъби е начин да се отървете от бактериите, които потенциално могат да достигнат до други части на тялото ви. Едно проучване всъщност установи, че почистването на зъбите с конец може да увеличи продължителността на живота ви с цели 6,4 години.

Проучването все пак анализира доста голяма извадка (над 500 000 души).

Използвайки телефона си

Прегърбването на дивана, докато използвате телефона си, може да отнеме години от живота ви. Лошата стойка всъщност може да доведе до нарушена белодробна функция.

Според изследване, използването на смартфон от учениците е свързано с намалено качество на съня, както и с по-високи нива на тревожност и депресия. От само себе си се разбира, че всичко това може да окаже влияние върху продължителността на живота.

Седейки в задръстване

За съжаление много от нас издържат това почти всеки ден. И едно проучване установи, че въпреки че продължителното пътуване засяга както мъжете, така и жените, въздействието върху дълголетието на жените е по-голямо.

Хората, които пътуват на по-дълги разстояния, не само прекарват повече време седнали, но имат и по-малко време за активност. Проучване, публикувано в American Journal of Preventive Medicine, заключава, че "разстоянието при пътуване до работното място е неблагоприятно свързано с физическата активност, кардиореспираторната годност, затлъстяването и показателите за метаболитен риск“.

Пукане на врата

Пукате ли си врата редовно? Е, има някои рискове, свързани с този навик, които могат да доведат до ранна смърт. Имало е случаи, когато хората са го направили, разкъсали са артерия и се е образувал кръвен съсирек, което е довело до инсулт. Може да се чувствате добре, но това е навик, който може да намали продължителността на живота ви.

Да си хронично нещастен

Да бъдеш нещастен е нормално и всички сме сме се чувствали така понякога. Но прекарването година след година под сив облак може да отнеме години от живота ни.

Силните негативни емоции са неизбежни, но те водят до реакция на стрес. Това означава по-високо кръвно налягане, по-висок пулс и освобождаване на кортизол (хормон на стреса). Ако отва е твърде често не е добре за вашето здраве.

Притеснение за смъртта

Колкото и иронично да звучи, безпокойството за смъртта може да доведе до ранна смърт. Ако живеете с високи нива на тревожност относно собствената си смъртност, това може да повлияе на здравето ви.

Не танцувам

Разбираме, че не всеки се чувства комфортно да танцува. Но се оказва, че танцуването може да увеличи дълголетието ви. Това е не само добро упражнение, но също така е свързано със здравословен социален живот. Лесно е да разберете защо, нали?

Да се ​​изолирате

Хората сме социални същества и трябва да се свързваме с други хора. Изследване, базирано на 148 проучвания, установи, че хората със силни социални връзки са имали 50% по-нисък риск от преждевременна смърт в сравнение с тези, които не са.

Пропускане на закуска

Американската сърдечна асоциация съобщава, че тези, които закусват, като цяло са по-здрави по редица показатели, включително нива на холестерол, сърдечно-съдово здраве и кръвно налягане.

Това обаче може да е свързано с други навици в начина на живот. Периодичното гладуване също може да бъде полезно, като някои проучвания твърдят, че може да увеличи дълголетието. В допълнение, изследванията са установили, че когато става дума за наддаване на тегло, яденето или пропускането на закуска не прави значителна разлика. 

Източник: StarsInsider







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията