ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Първоначално всява смут, после води до неподозирани възприятия– храната, аранжирана с цветя
Автор: Десислава Томева 16:23 / 07.10.2024Коментари (0)808
©
Все по-често, в по-изисканите ресторанти ни сервират ястието, украсено с цвете. За нашата народопсихология, това е доста странно, но българинът обича да е в крак с модата и вече е доста по-просветен. Ядливите цветя са уникален елемент в кулинарията, който придава не само визуален аспект, но и разнообразие от аромати и вкусове на ястията. Историята на употребата на цветя в храната датира от древността, когато различни култури започват да експериментират с тях в готвенето.

В Древен Рим и Гърция цветята, като рози и теменужки, са били добавяни в салати и десерти. В Азия, особено в Китай, цветята също са намерили място в традиционната кухня. Днес интересът към ядливите цветя нараства, особено сред гастрономите и шеф-готвачите, които искат да добавят уникалност и креативност на ястията си.

Някои от най-популярните ядливи цветя включват:

– Рози - Меката сладост на розовите листенца е идеална за десерти и конфитюри. Те също така могат да се използват за гарниране на коктейли.

– Теменужки - С ярките си цветове и леко сладък вкус, теменужките са популярни за добавяне в салати и десерти.

– Невен - Често използван за приготвяне на чай или като гарнитура за основни ястия. Невенът притежава леко пикантен вкус.

– Лавандула - Използва се за ароматизиране на сладкиши и десерти, лавандулата придава уникален и свеж аромат.

– Босилекови цветя - Тези цветя придават свежест и леко пикантен вкус на салати и сосове.

Примери за блюда с ядливи цветя

Салати: Добавяне на теменужки или невен в салата не само че подобрява външния вид, но и придава нови вкусове.

Десерти: Розовите листенца могат да се използват за гарниране на сладолед или като съставка в кремове и мусове.

Напитки: Ядливи цветя, като лавандула, могат да се използват за ароматизиране на чайове и коктейли.

Основни ястия: Босилековите цветя могат да се добавят в паста или ризото, за да придадат свежест и цвят.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията