ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Прясното мляко пречи на отслабването
Автор: Екип Sofia24.bg 11:41 / 10.07.2024Коментари (0)1048
©
Прясното мляко, често възхвалявано заради хранителните си предимства, може изненадващо да попречи на усилията за отслабване по няколко причини. Въпреки че млякото осигурява основни хранителни вещества като калций, витамин D и протеини, неговото въздействие върху управлението на теглото е сложно и многостранно.

Калорично съдържание

Една от основните причини, поради които прясното мляко може да попречи на отслабването, е неговото калорично съдържание. Една чаша пълномаслено мляко съдържа около 150 калории, докато 2% мляко има приблизително 120 калории, а дори обезмасленото мляко, което често се смята за диетичен вариант, има около 80 калории на чаша.

За хората, които се опитват да създадат калориен дефицит, за да отслабнат, тези калории могат да се съберат бързо, особено ако млякото се консумира многократно на ден. Течният характер на млякото също може да доведе до лесното му пренебрегване при изчисляването на дневния калориен прием.

Съдържание на захар

Млякото естествено съдържа лактоза - вид захар. Една чаша мляко обикновено съдържа около 12 грама захар. Въпреки че лактозата е естествена захар, тя все пак влияе на нивата на кръвната захар, което може да повлияе на увеличаването на теглото. Когато нивата на кръвната захар се повишат, организмът освобождава инсулин, за да се справи със захарта. Високите нива на инсулин могат да стимулират натрупването на мазнини, особено ако захарта не се използва веднага за енергия. С течение на времето този процес може да попречи на усилията за намаляване на теглото.

Реакция на инсулина

Освен съдържанието на калории и захар, млякото може да предизвика инсулинов отговор. Някои проучвания показват, че млечните продукти могат да предизвикат по-високи инсулинови скокове в сравнение с други храни с подобно съдържание на въглехидрати. Този инсулинов отговор може да доведе до повишен глад и желание за храна, което затруднява спазването на диета с ограничени калории. Честите скокове на инсулина могат също така да насърчат организма да складира повече мазнини, особено в областта на корема.

Съдържание на мазнини

Съдържанието на мазнини в млякото е друг фактор. Пълномасленото мляко съдържа наситени мазнини, които са калорични. Въпреки че някои мазнини са от съществено значение за здравословното хранене, консумацията на твърде много наситени мазнини може да доведе до повишен прием на калории и да забави загубата на тегло. Дори варианти с по-ниско съдържание на мазнини като 2% мляко все още съдържат значително количество мазнини. Освен това възприемането на понятието "нискомаслено" понякога може да доведе до прекомерна консумация, тъй като хората могат да пият повече, мислейки, че това е по-здравословно.

Регулиране на апетита

Млякото може да повлияе и на регулирането на апетита. Комбинацията от белтъчини и мазнини в млякото може да засища, но невинаги по начин, който предотвратява преяждането. При някои хора млечните продукти могат да предизвикат храносмилателен дискомфорт или подуване на корема, което може да се приеме за ситост, което води до нередовен режим на хранене. От друга страна, наличието на казеиновия протеин в млякото може да стимулира чувството за ситост, но може да не поддържа дълготрайно усещане за ситост, което води до допълнително похапване.

 

Алтернативи и умереност

За тези, които се стремят към отслабване, умереността е от ключово значение при консумацията на мляко. Алтернативи като неподсладено бадемово мляко, кокосово мляко или други растителни млека често имат по-малко калории и по-ниско съдържание на захар. Те могат да бъдат обогатени с калций и витамин D, за да имитират хранителните предимства на млечните млека без недостатъците им, пише actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в София
Отношенията София-Скопие
Борба за влияние в Близкия Изток
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията