ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Проучване на Microsoft: Вече има професии, които открито си признават, че пестят време чрез AI
Автор: Десислава Томева 17:33 / 02.09.2024Коментари (0)897
©
Microsoft проведе проучване, за да определи кои професии вече усещат ползите от изкуствения интелект (AI), с акцент върху спестяването на време, съобщават от компанията. Професионалистите от сферата на киберсигурността, разработването на продукти, продажбите, техническата поддръжка, маркетинга и връзките с обществеността съобщават за най-голяма ежедневна икономия на време.

В наши дни AI вече е реалност на работното място и променя начина, по който работим. Инструментите, които предлага изкуственият интелект, еволюират от средство за подобряване на ефективността до инструмент, който може да подпомага вземането на решения и творческите дейности. Въпреки че в някои професии въздействието на внедряването на AI в рутинната дейност се усеща по-бавно, проучване на Microsoft показва кои професии вече извличат ползи от използването на изкуствения интелект.

AI ускорява, улеснява и подобрява работата в тези професии

Според проучването степента на подобрение се определя главно от две неща — вида на работа и количеството данни, които служителите използват. Дейности, които включват използването на големи обеми данни, като например анализирането на информация за клиенти, отбелязват най-голямо подобрение благодарение на AI. Служителите, работещи в сферата на киберсигурността, разработването на продукти, продажбите, техническата поддръжка, маркетинга и връзките с обществеността, са първите, които се убеждават в способността на AI да подобри ежедневната им работа, като им предоставя възможности за иновации, намалява повтарящите се задачи и дава възможност за вземането на по-информирани и следователно по-бързи решения.

"Много от нашите клиенти, намиращи се в Адриатическия регион, отбелязват непрекъснато как инструментите с изкуствен интелект като Copilot революционизират тяхната производителност, а също и повишават квалификацията на екипа за по-стратегически роли. И тъй като изкуственият интелект продължава да променя индустриите, ние трябваше да предефинираме начина, по който мислим за технологиите и да ги използваме, за да създаваме бизнес стойност. Макар да признават неговото значение, множество организации все още нямат официални стратегии за изкуствения интелект, което води до това служителите да използват лични инструменти за изкуствен интелект, които могат да застрашат сигурността и неприкосновеността на личния им живот. От решаващп значение е компаниите да внедрят стандартизирани и готови за предприятията инструменти за изкуствен интелект, както и да осигурят цялостно обучение, за да гарантират едновременно сигурно и ефективно неговото използване.“ – коментира Калин Димчев, Country Manager на Microsoft за регион "Адриатикс“ и България.

Киберсигурност, Продажби, Бизнес развитие, Маркетинг и комуникации са сред Топ 5

Съвременните нарастващи киберзаплахи изискват постоянно внимание и бърза реакция. Изкуственият интелект помага, като анализира големи обеми от данни, разпознава модели и идентифицира проблеми в реално време. Това позволява на специалистите по ИТ и киберсигурност да се съсредоточат върху планирането и по-бързото реагиране на заплахите. AI може също така да автоматизира задачи като наблюдение на заплахите и справяне с първични инциденти, като освобождава експертите за по-сложни разследвания и решения.

В сферата на продажбите изграждането на силни взаимоотношения и сключването на сделки са от ключово значение за успеха. AI трансформира продажбите чрез бърз анализ на данните на клиентите и персонализиране на имейлите. Това помага на търговските представители да се съсредоточат върху ключови задачи и да отделят повече време за изграждането на взаимоотношения с потенциалните клиенти. Служителите в сферата на обслужването на клиенти използват AI, за да рационализират взаимодействията, да разрешават запитвания по-ефективно и да подобрят цялостната удовлетвореност на клиентите. Предприятията, които са внедрили чатботове с изкуствен интелект, споделят, че се справят ефективно с рутинни запитвания, като освобождават служителите за работа по по-сложни случаи.

В областта на маркетинга и връзките с обществеността AI помага да се идентифицират нови тенденции и възможности чрез анализиране на големи обеми данни. Той може да ускори изпълнението на задачи като проверка на тенденциите в сферата на SEO оптимизацията, изготвяне на съдържание, извършване на пазарни проучвания и планиране на пускането на продукти на пазара. AI също така показва как съдържанието се приема в медиите, като спестява време и позволява на специалистите по връзки с обществеността да се съсредоточат върху творческата си работа, гарантирайки емоционална близост между крайния продукт и човешките възприятия.

Съвременните нарастващи киберзаплахи изискват постоянно внимание и бърза реакция. Изкуственият интелект помага, като анализира големи обеми от данни, разпознава модели и идентифицира проблеми в реално време. Това позволява на специалистите по ИТ и киберсигурност да се съсредоточат върху планирането и по-бързото реагиране на заплахите. AI може също така да автоматизира задачи като наблюдение на заплахите и справяне с първични инциденти, като освобождава експертите за по-сложни разследвания и решения.

AI се превръща в любимия ни асистент

Когато използваме изкуствен интелект на работното място, изграждаме нови умения и придобиваме нови навици. Докладът Work Trend Index Report, изготвен съвместно от Microsoft и LinkedIn, установява, че използването на генеративен изкуствен интелект (GenAI) се е удвоило през последната година, като трима от всеки четирима души вече използват AI на работното си място. За някои работни места инструменти като Microsoft Copilot спестяват много време, като 90 % от потребителите отчитат тази полза. Проучванията на Microsoft с потребители на Copilot показват, че когато потребителите усещат икономия на време от 11 минути на ден, те започват да осъзнават стойността на AI и да развиват навици за използването му.

Индексът на тенденциите в сферата на труда също така е в синхрон с тенденцията в LinkedIn, която сочи, че броят на членовете на платформата в световен мащаб, които са добавили умения за работа с изкуствен интелект като ChatGPT и Copilot в своите профили, нараства 142 пъти. Повече от половината от анкетираните младите хора, заявяват, че новите технологии са от съществено значение за решенията им за кариера, което показва, че уменията и достъпът до AI ще бъдат от съществено значение за привличането и задържането на най-добрите таланти в близко бъдеще.

Използването на корпоративни инструменти с изкуствен интелект повишава сигурността

Въпреки че 79 % от ръководителите признават значението на AI за бизнеса, а 66 % от тях твърдят, че не биха наели човек без умения в областта на изкуствения интелект, в голяма част от организациите все още липсват официални стратегии за AI, което означава, че служителите използват свои собствени инструменти за AI на работното място.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ЦСКА-София в Първа Лига сезон 2024/25
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията