ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Проучване: Всяко увеличение с една единица на инсулиновата резистентност повишава риска от смърт с 11%
Автор: Екип Sofia24.bg 12:48 / 09.09.2024Коментари (0)915
©
Скорошно проучване на изследователи от университета Шандонг в Китай установи, че инсулиновата резистентност е свързана с повишен риск от няколко заболявания и ранна смърт при жените.

Инсулиновата резистентност възниква, когато клетките в мускулите, мазнините и черния дроб не реагират правилно на хормона инсулин и не могат лесно да абсорбират глюкозата от кръвта.

Причините за инсулиновата резистентност не са напълно разбрани от изследователите, но се смята, че наднорменото тегло и липсата на физическа активност са важни фактори, според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания на САЩ.

Инсулиновата резистентност е общоизвестна с ролята си при диабета и новото проучване установява, че тя е допълнително свързана с 31 други здравословни състояния.

"Ние показахме, че чрез оценка на степента на инсулинова резистентност е възможно да се идентифицират лица, които са изложени на риск от развитие на затлъстяване, хипертония, сърдечни заболявания, подагра, ишиас и някои други заболявания", заяви Дзин Ву, водещият автор на изследването от отделението по ендокринология в болницата на провинция Шандонг в Джинан, Китай.

"Това осигурява основа за мерки за ранна интервенция за намаляване на риска от заболяване и също така предлага нови идеи за превенция и лечение на заболявания", добави тя.

Проучването използва данни от близо 430 000 участници в проекта UK Biobank, база данни, която съдържа генетична, медицинска информация и информация за начина на живот на повече от 500 000 души, за да оцени дали има връзка между инсулиновата резистентност и определени заболявания, пише Euronews.

Участниците са на възраст между 40 и 69 години и имат резултати от индекс TyG, мярка за инсулинова резистентност, вариращи от 5,87 до 12,46 единици.

Резултатите на индекса TyG са изчислени чрез изследване на кръвната захар и нивата на мазнини на всеки участник, включително холестерол.

По-високи степени на инсулинова резистентност често се наблюдават при мъже, пушачи, по-възрастни хора, хора, които са по-малко активни, и хора, живеещи със затлъстяване.

По-висок риск от смърт

Проучването проследява здравните досиета на участниците за средно 13 години и установява, че инсулиновата резистентност е свързана с повишен риск от 26 състояния и намален риск от пет, заедно с по-висок риск от смърт при жените.

"Открихме, че всяко увеличение с една единица на инсулиновата резистентност увеличава риска от подагра с 65 процента, но намалява риска от болестта на Паркинсон с 16 процента", смята Ву.

"Освен това, всяко увеличение с една единица на инсулиновата резистентност е свързано с 10% по-висока вероятност от ишиас", добави тя.

Инсулиновата резистентност е най-силно свързана с диабета, като хората имат 166% по-голяма вероятност да развият заболяването.

Също така е свързана, макар и в по-малка степен, с по-висок риск от развитие на други медицински състояния.

Някои от тях включват депресия, нарушения на съня, бактериални инфекции, панкреатит, затлъстяване, болки в гърба, бъбречна недостатъчност и сърдечни заболявания.

И все пак, инсулиновата резистентност също се свързва с по-нисък риск от пет заболявания, включително анемия, болест на Паркинсон и остеопороза, която е основна причина за счупени кости при по-възрастни хора.

Изследователите установяват, че всяка единица увеличение на инсулиновата резистентност при жените е свързана с 11% по-висок риск от смърт, но няма такава връзка при мъжете.

"Повишаването на обществената осведоменост за тези модифицируеми фактори е важно, тъй като дава възможност на хората да предприемат стъпки към по-добро метаболитно здраве", добавя Ву.

"Предишни изследвания показаха, че промените в начина на живот, като редовни упражнения и следване на балансирана диета с ниско съдържание на добавени захари и рафинирани въглехидрати, могат да помогнат за намаляване на риска от инсулинова резистентност."







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Енергийна криза
Градският транспорт в София
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията