
ЗАРЕЖДАНЕ...
Проучване: Ниските нива на активен B12 водят до увреждане на мозъка | ||||||
| ||||||
Всеизвестен факт е, че витамин B12 е от решаващо значение за поддържането на периферните нерви, за когнитивното здраве на мозъка, за образуването на червени кръвни клетки и за синтеза на ДНК. Протеиновите храни – като риба, месо, яйца и млечни продукти, както и обогатените зърнени закуски и маята за хляб, са богати на този витамин и човек може да си го добави чрез диета, ако се храни правилно. Дефицитът на витамин B12 – като заболяване, е рядко медицинско състояние, но около 40% от населението обикновено страда от ниски нива. Малцина обаче знаят, че този витамин съществува в две форми: Активен B12 (холотранскобаламин) – формата, която се усвоява директно от клетките. Неактивен B12 (свързан с хаптокорин) – формата, която циркулира в тялото чрез кръвния поток, но не е налична за клетките. Традиционните кръвни тестове измерват общото ниво на B12, т.е. включват както активната, така и неактивната форма на витамина, и това понякога маскира недостига му в човешкия организъм. Проблемът е, че ако активната форма на витамина не е налична в достатъчно добра концентрация, а неактивната форма е във висока концентрация, то когнитивната функция на мозъка започва да се нарушава с напредването на възрастта. Това практически означава, че пациентите с такива показатели са обречени да развият твърде рано деменция или болест на Алцхаймер. Какво показват резултатите от тестовете? Проучванията са показали, че участниците с ниско активен B12 показват значително разграждане на бялото вещество на мозъка и нарушена когнитивна функция в сравнение с тези, които имат адекватни нива на активен витамин. Освен това учените са стигнали до извода, че за да имат лекарите адекватна представа за здравето на пациентите, трябва, освен общото ниво на В12, да се тества и нивото на активния витамин. Изводите от това проучване подчертават не само необходимостта от промяна на парадигмата в тестването, но и добавянето на витамин B12 към диетата, като при възрастните пациенти трябва да се наблегне на приема на активен B12. "Нашата работа показва, че ниските нива на активен витамин в съчетание с високи нива на неактивен витамин имат множество отрицателни ефекти върху хората – като забавено предаване на сигнали в мозъка, проблеми с обработката на информация и увреждане на бялото мозъчно вещество“, обяснява д-р Ари Дж. Грийн, ръководител на отдела по невроимунология в UCSF и водещ автор на изследването. Какви са симптомите на дефицит на В12? Най-общо казано, симптомите на дефицит включват умора, слабост, замаяност, бледа или жълтеникава кожа, изтръпване или мравучкане в ръцете и краката, проблеми с паметта и концентрацията, раздразнителност, депресия, задух, ускорен пулс, а понякога и възпаление на езика. При тежък дефицит могат да се появят неврологични и когнитивни нарушения, обясняват родните невролози. Според тях препоръчителната дневна доза за хора над 14-годишна възраст е 2,4 микрограма. Въпреки това на даден човек може да му се наложи да приема повече или по-малко, в зависимост от конкретния случай. Процентът на витамин B12, който тялото може да усвои от хранителните добавки, не е много висок. Предполага се, че това се равнява на около 10 микрограма на всеки 500 микрограма, приемани като добавка. Две яйца съдържат 1,2 микрограма витамин B12, 100 грама риба тон – 2,5 микрограма, а порция телешко месо – 1,5 микрограма. Предполага се, че ако човек консумира достатъчно подходящи продукти, той може дори да удвои дневните си нужди от този витамин, пише svetatnazdraveto.bg. Следователно развиването на дефицит е малко вероятно, ако няма придружаващи здравословни проблеми, категорични са родните невролози. "Ние вярваме, че препоръките за прием на B12 трябва да бъдат спешно преразгледани – трябва да се вземат предвид нивата на активен витамин спрямо неактивната му форма. Това ще доведе до по-добър контрол на неврологичните и когнитивни функции в човешкия организъм“, отбелязва още д-р Грийн от UCSF. |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg