ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Противовъзпалителната диета и защо да я спазваме | ||||||
| ||||||
Ако се борите със здравословни проблеми и смятате, че причината е възпалението, промяната на диетата ви може да бъде начин да помогнете. Все още има много изследвания, които трябва да се направят, но някои експерти смятат, че могат да помогнат. Както винаги, добра идея е да се консултирате с вашия лекар, ако имате здравословни проблеми или се нуждаете от насоки за това как вашата диета може да повлияе на вашето лично здравословно състояние. Какво представлява възпалението Възпалението е естествената реакция на тялото да ви предпази от всичко, което може да ви навреди. Има два вида възпаление, остро и хронично, но хората често използват термина взаимозаменяемо. Един от начините, по който можете да сравните двете, е да мислите за това като за пожар: острото възпаление е като малката огнище, а хроничното възпаление би било огромният горски пожар, който може да се разпространи и да причини много щети. Ключът към възпалението е, че искате то да остане малко и ограничено, когато се случи, а не нещо, което да се разпространи из цялата ви къща и земя, унищожавайки дома ви и ценните ви вещи в процеса. Хроничното възпаление е широко разпространено възпаление с ниска степен, което все повече се изследва и се свързва с много здравословни проблеми като сърдечни заболявания, автоимунни състояния и дори депресия и тревожност. Възпалението може също да бъде виновник за по-малко сериозни проблеми като главоболие, болки в ставите или ниска енергия. Едно нещо, което според много експерти е движеща сила, е вашата диета. Как диетата допринася за възпалението Не е изненада, че диетата и храненето влияят върху нивата на възпаление, тъй като това, което ядете, е толкова важно за цялостното ви здраве. Проведени са много проучвания, демонстриращи въздействието, което начинът на живот, включително диетата и упражненията, може да има върху хроничните заболявания и възпаленията. Например, метаболитен синдром, който се определя от три или повече от следните състояния: хипергликемия, хипертония, абдоминално затлъстяване, ниски нива на HDL холестерол и хипертриглицеридемия (високи триглицериди), се характеризира с хронично възпаление. Много различни видове храни могат потенциално да причинят възпаление, но най-големите известни нарушители са рафинираните въглехидрати (като бял хляб и сладкиши), пържени храни, сода, преработено месо (като хот-дог и колбаси) и нискокачествени, силно преработени мазнини като маргарин и мазнина. Тези храни могат да причинят възпаление, тъй като не са толкова естествени и по-обработени, което тялото може да тълкува като "чужд нашественик“, задействащ възпалителната реакция. Противовъзпалителни храни, които да опитате Включването на повече пресни плодове и зеленчуци в диетата ви е един от най-добрите начини да предпазите възпалението. Не забравяйте да смените нещата и да "ядете дъгата“, когато избирате продуктите си, за да увеличите максимално ползите за здравето и храненето. Пълноценните храни с различни цветове като тъмнозелени и кръстоцветни зеленчуци, тъмно лилави или червени плодове като горски плодове, лук, чесън, пълнозърнести храни, овесени ядки, ядки, семена и авокадо са доказано част от растителна диета и помагат за намаляване на възпалението в тялото. Храни, богати на антиоксиданти Мислите ли, че здравословното хранене означава отказ от ежедневни удоволствия като кафе и шоколад? Помислете отново. И кафето, и черният шоколад съдържат антиоксиданти, които помагат в борбата с възпалението. Много от тези цели храни съдържат мощни антиоксидантни свойства, като полифеноли, които са ароматни съединения, за които е доказано, че имат мощни противовъзпалителни ефекти. Полифенолите могат да бъдат намерени в плодовете, зеленчуците, зърнените храни, шоколада, зехтина, чая и кафето. По-здравословни масла и мазнини В допълнение към намаляването на трансмазнините (като тези, които се намират в частично хидрогенираните масла), също е добра идея да сте наясно с други видове мазнини, с които готвите или намирате в храната си. Зехтинът е един вид мазнина, която можете да използвате в храната си или в дресинги за салати, което е по-здравословен вариант. Кокосовото масло също е добър избор, тъй като е много устойчиво на топлина и съдържа полезни за вас MCT мазнини. Може да помислите за консумация на по-малко омега-6 мазнини, тъй като те са свързани с възпаление. Някои примери за омега-6 мазнини включват масло от канола, соево масло и рапично масло. Тези мазнини често се срещат в преработени храни, заведения за бързо хранене и често се използват в ресторантите за готвене и пържене. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Такситата блокират АМ "Тракия", пускат само коли на специален режим
11:43 / 20.11.2024
Задържаха моториста, блъснал баба и внуче на столичния булевард "Гешов"
08:04 / 20.11.2024
Абонамент
Анкета