ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Продуцентът Невена Семова: Невъзможно е да се прави кино във вакуум
Автор: Екип Sofia24.bg 18:47 / 20.09.2024Коментари (0)56
© Фокус
Невъзможно е да правим кино във вакуум, не само заради бюджетните ограничения, които определено са фактор, но и защото трябва да разказваме истории, които да резонират с хора. Магията в една история е когато тя засяга общочовешки проблеми и теми, но през призмата на нещо специфично, местно, уникално за една култура. Това каза продуцентът Невена Семова от продуцентската къща "Attic Films" в интервю пред Благой Иванов за предаването "Сториборд" на радио "Фокус"

Според нея фестивалните програми не са ясен знак за пулса на световното кино. "Тези фестивали са посещавани от елитарна общност от киномани. Има филми, насочени към тази публика, но това не е представителна извадка за цялостния кино пулс. Ние правим филми за зрителите и има място за всякакъв жанр, за всякаква комплексност. Смятам, че трябва да се дава шанс на цяла палитра от филми – от фестивално до комерсиално и всичко помежду", заяви филмовият продуцент.

Редица произведения базират стратегията си за разпространение изцяло на това, че засягат определени теми, независимо от творческите качества. "Когато това се превърне в самоцел, има обратен ефект. Ако не разказваме автентични истории, то каква е нашата роля като творци? Въпреки тази обща ситуация, смятам, че все още има пространство за това хората да останат верни на себе си в това, което представят", смята Семова. Последният й проект е копродукция с Белгия. От българската страна той се реализира с подкрепата на Столична община. "Това, което ме привлече в проекта, е младият режисьор и възможността за сътрудничество на професионално ниво с белгийските партньори. И не на последно място – филмът е заснет на лента, което е доста рядко. За нас беше голямо предизвикателство и чест да имаме такава възможност", разказа тя.

Режисьор и сценарист на филма е Жорж Ванев, който споделя съдбата на главния герой. Историята в "Гадже" продуцентът определя като "симпатична и носталгична" – разказ за 16-годишно момче, което живее в чужбина с родителите си и се връща всяко лято в България. Тук той се влюбва в момиче от ромски произход. В проекта се включва и фондация "Арете", която работи за ромската интеграция. "Те много помогнаха - както на ниво сценарий, така и на ниво кастинг за проекта. Те допринесоха с тази автентичност, която глобалният проблем – расизъм и интеграция, не успява да усети, ако няма местния опит", коментира Семова.

Лентата вече е проявена и сега се работи по монтажа на филма. Постпродукцията вероятно ще приключи до края на декември или януари. "Това, което ме кара да съм изключително горда и щастлива, е, че този проект вече е закупен от Белгийската национална телевизия", допълни продуцентът. През тази година Семова успява да реализира още два проекта – един късометражен и един документален филм, които ще приключат през 2025 г. "Изключително много ме вълнува късометражният филм с подкрепата на Националния филмов център, който предстои да заснемем зимата", разкри тя.

Отправя поглед и към пълнометражните формати, които са следващата стъпка в развитието й като продуцент "Изключително щастлива съм да съм част от програмата "Less is More", която избира 12 продуцента от цял свят, които да се включат в това обучение. Една седмица ще сме затворени някъде на нормандски плаж и ще се учим как да стимулираме креативността в сценаристи и в самите себе си чрез минималистични похвати, базирани на идеята, че когато нещо бъде написано черно на бяло, то е много по-трудно да се промени. Цялата методология е обвързана с това да творим чрез идеи, чрез вербалност, чрез скици", обясни Семова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията