ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Прекомерната употреба на тази подправка увеличава риска от рак на стомаха
Автор: Екип Sofia24.bg 16:44 / 13.05.2024Коментари (0)1001
©
Ново изследване може да ви накара да се замислите преди да посегнете към солта. Диетолози от Центъра за обществено здраве към Виенския университет установиха, че хората, които добавят сол в повечето ястия, имат 41 процента по-голям шанс да развият рак на стомаха, отколкото тези, които рядко използват подправката. 

Предишни изследвания, проведени в Китай, Япония и Корея, свързват солената храна с повишен риск от рак на стомаха, но това е едно от първите, което показва връзка сред жителите на западните страни. 

"Нашето изследване показва връзка между честотата на добавена сол и рак на стомаха, дори в западните страни", казва водещият автор Селма Кронщайнер-Гичевич, диетолог от Виенския университет.

Въпреки че австрийското проучване е само наблюдателно, по-стари изследвания показват, че излишната сол може да разяде защитната лигавица на стомаха, причинявайки увреждане на тъканите, водещи до ракови мутации. Както алкохолът, така и пушенето увеличават риска от рак на стомаха. Идеалното е да се консумират по-малко от 1500 mg натрий на ден. 

"Може да изглежда безобидно да добавите малко сол за вкус, но постоянното прекаляване с количеството сол може да бъде вредно“, пишат изследователите в заключението си. Изследователи от Виенския университет изследваха база данни от 471 144 възрастни във Великобритания. Те установили, че за период от 11 години хората, които консумират най-много сол, са имали 41% по-голяма вероятност да развият рак на стомаха, отколкото хората, които рядко са я добавяли към храната си. 

В противен случай консумацията на алкохол и тютюнопушенето допринасят значително за риска от развитие на рак на стомаха, според Американското онкологично дружество. Ако бъде открит навреме, ракът на стомаха има висока степен на преживяемост. Някои ранни симптоми включват: подуване на корема, стомашни проблеми и лошо храносмилане, пише actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
Григор Димитров в турнири през 2025-а година
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията