ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Правлото 8/8/8 ни дава перфектния баланс за живеене и справяне
Автор: Екип Sofia24.bg 18:20 / 23.09.2024Коментари (0)88
©
Всички сме попадали в тази ситуация – изтощение, липса на мотивация и опънати нерви. Осъзнаваме, че се въртим в една и съща въртележка, в която нямаме свободно време, животът ни се изплъзва между пръстите, липсват ни смислени взаимоотношения с околните и успехът все не е достатъчен. Всичко това може да ни докара до депресия, от която трудно да излезем и затъването ни да продължи с бързи темпове, докато не ни затрупа изцяло.

Оказва се обаче, че има лесен начин да се спасим от тази спирала и да подобрим настроението си. На сцената излиза правилото 8/8/8, което може да промени мозъчната химия. Ако и вие сте работохолик, който редовно се бори с баланса между професионалния и личния живот, правилото 8/8/8 е чудесен начин да подобрите настроението, нивата на стрес и чувството за бърнаут. 

Този метод определено не е перфектният начин, по който да живеем. Седенето на бюро на закрито с изкуствена светлина може би не е най-здравословният начин да прекараме осем часа на ден. Корпоративните структури обаче продължават да съществуват и докато ние съществуваме в тях, това правило може да е полезна рамка за организиране на деня. Вземете това, което работи за вас, и оставете останалото.

Ето всичко, което трябва да знаете за правилото 8/8/8 – какво е то, защо е полезно и как да го включите в живота си, пише Dnes.bg.

Същност на правилото 8/8/8

Формулата 8/8/8 се съсредоточава около идеята да разделите деня си на три осемчасови блока, така че да разглеждате вашите 24 часа в три отделни категории, вместо като цяло – осем часа за сън, осем часа за работа и осем часа за вас. Последната категория може да изглежда като три часа сутрин преди работа и пет часа след работа. Може би предпочитате да отделите час по средата на деня си или да започнете работния си ден малко по-късно. Какъвто и да е графикът и ограниченията ви, вие можете да променяте времето си, за да се вместите в тази рамка.

Защо е полезно?

Не е тайна, че много от нас се борят с намирането на баланс в ежедневието си. Правилото 8/8/8 е начин да структурирате свободното и работното си време, за да сте сигурни, че го оползотворявате максимално. Повечето от нас смятат, че работата е по-голямата част от дните ни – всяко време преди да започнем работа е просто време да подготвим деня си за работа, а всяко време след работа прекарваме в разпускане от работа преди лягане. Тези осем часа диктуват всичките 24 часа от денонощието ни. Но ако работите стандартните осем часа на ден, работата не е по-голямата част от часовете ви в будно състояние – това е само половината от тях. Това преформулиране може да ни помогне да бъдем много по-съзнателни относно това как прекарваме това време.

Разглеждането на 24-часови денонощия в три различни блока също така избягва оставянето на един блок да диктува други. Когато погледнете деня си като цяло, лесно е да искате да лежите на дивана до лягане и след това да си легнете късно, защото искате да продължите с гледането на сериали или филми след стресиращ работен ден. Но ако гледате на деня си като на три отделни блока, вашият стресиращ работен ден не трябва да се отразява на осемте часа, които прекарвате без работа, или осемте часа, които прекарвате в сън. Когато гледате на деня си по този начин, безпокойството и стресът ще намалеят.

Как да практикувате метода?

Първите осем часа – сън

Сънят може да е най-недооцененият уелнес трик. Не е толкова популярен като вашите добавки, не се вписва толкова добре в социалните ви мрежи, но наистина е първа стъпка за здравословен живот. Ако не спите достатъчно, всички други неща, които се опитвате да оптимизирате, са нещо като наливане на вода в съд без дъно. Но от колко сън наистина се нуждаем? Доказано е, че средно осем часа сън подобрява когнитивната функция, енергийните нива, емоционалната регулация и други. Възрастта, генетиката, начинът на живот и активността могат да означават, че това число изглежда малко по-различно за всеки, но осем е добро начало.

Вторите осем часа – работа

Това може да стане малко опасно за предприемаческите типове или начинаещите с мислене за 14-часов работен ден. От друга страна, осем часа може да изглеждат обезсърчително за тези, които желаят живот, изпълнен с веселие и свободно време. Но ако сте човек, който обича да превключва между двата вида живот, осем часа работа е чудесно място да започнете да определяте граници между професионалния и личния живот, за да оптимизирате производителността си.

Ако смятате, че осем часа не са достатъчни за постигане на целите ви, може би е време да погледнете по-внимателно как прекарвате това време. Има ли задачи, които бихте могли да оптимизирате? Има ли срещи, които може да са имейли? Доказателствата сочат, че с намаляването на работното време ставаме по-продуктивни. Може би определянето на граници около това кога започвате и приключвате деня може да ви помогне да увеличите максимално времето, в което сте на работа.

За тези, които работят извън структурата "9-5“, това може да бъде полезно ръководство и за установяване на вашия баланс между работата и личния живот. Ако откриете, че сте най-креативни сутрин, може да отделяте три часа за работа, след което имате малко свободно време в средата на деня и приключвате с последните пет часа по-късно. Ако имате петчасова смяна, може да отделите останалите три часа, за да работите върху странични проекти или да изкарате курс, за да развиете уменията си. Тези осем часа не е задължително да бъдат прекарани на официално работно място, но са предназначени да бъдат време, посветено на вашия професионален живот.

Последните осем часа – време за себе си

Да мислим за времето си извън работа като грижа за себе си може да е трудно за много от нас. По-скоро повечето го виждаме като начин да се подготвим за следващия работен ден. Сутрешната ни рутина включва приготвяне за работа, а вечерната преминава във възстановяване и мисли за утрешните задачи. Прилагането на правилото 8/8/8 обаче може да ви помогне да промените начина си на мислене и да започнете да отделяте качествено време за себе си. Така ще бъдете по-съзнателни относно свободното си време и какво искате да правите с него.

Тези осем часа са толкова важни. Бъдете преднамерени с тях. Правете неща, които ви озаряват, които ви подмладяват и ги смятайте за също толкова важни, колкото всеки работен ангажимент, който имате. Знаем, че хобитата са от решаващо значение за нашето благосъстояние и знаем, че общността е от съществено значение за нашето здраве. Този блок от време трябва да бъде посветен на изследването на тези неща и създаването на вашия най-добър, най-балансиран живот.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Левски в Първа лига за сезон 2024/25
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията