ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Правек и други времена" - книга, която ви поглъща като подвижни пясъци
Автор: Екип Sofia24.bg 10:12 / 18.09.2023Коментари (0)291
©
Ако някой иска да се докосне до великата авторка Олга Токарчук, е редно да започне с "Правек и други времена". Това е книга, която ви поглъща като подвижни пясъци още от самото начало. Това е книга философия, метафора на живеенето и празник на живота. Това каза програмният директор на Радио "Фокус“ Ива Дойчинова в рубриката "Дифтонг“ в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“. 

В метафориката на Олга Токарчук Правек е малко селце, в което всичко тече само за себе си и единствено заради себе си. То е средата на Вселената, както и всяко едно населено място, което е абсолютно самодостатъчно, обясни тя. "Което и да било живо село някъде по света, е центърът на вселената – времето минава през него, хората минават през него.“ 

Историята проследява живота на селото в продължение на няколко десетилетия – от момента, в който Правек е многолюдно, живо и изпълнено с различни съдби и персонажи селце, до момента, в който то се обезлюдява и хората го напускат. Тя определи "Времето на Правек“ като отрезвяваща книга. "През това време се случват много неща, като най-драматичното от тях е Втората световна война. Това, което ме отказа да я чета преди година и половина, бе войната в Украйна. Ако някой иска да се постави на мястото на хора, на чиято територия се воюва в момента, може да прочете Правек сега. Толкова ужасяващо, без да бъдат използвани ужасяващи думи! Просто войната променя ДНК-то на поведението и то става отвратително, отмъстително, насилническо, зловещо и жестоко без да има основание за това“, коментира тя.  

Персонажите в книгата са много различни и специфични и всеки от тях – със своето собствено време. В книгата има и много типизация. "Постройката на книгата е изключително лесна за следене и изключително философска от субективния начин, по който ние възприемаме себе си и света“, допълни тя.  

Според нея голямата магия в творчеството на Олга Токарчук е магическият реализъм. "Нейният стил е неповторим“, категорична бе Ива Дойчинова.  

Водещият на предаването "Един неделен ден по шосето“ Або представи история от книгата на Тони Николов "Спомнена София“, която е част от трилогия. Втората част на трилогията е "Бленувана София“, а третата предстои да излезе до края на годината, уточни той.  

Включените в книгите истории се случват в периода 1878-1945 г. "Един период, който за мен е най-интересният в българската история, много наситен откъм политика и случки, а няма по-добър човек от Тони Николов, който да може да ги разкаже толкова живо и да ни върне по стъпките на тези хора. Във всяка от тези истории ще видиш улица, по която ти стъпваш всеки ден“, поясни Або. 

Историята, която той представи, разказва за нападението над един сръбски дипломат и неговия адютант на ул. "Шести септември“ в столицата от неизвестни извършители. Посланикът и още няколко души са призовани да се приберат в Югославия и се създава дипломатическо напрежение. В крайна сметка един разследващ журналист стига до истинската причина за нападението – жена от съседната гладачница, в която адютантът се влюбва. 

Всички разкази са базирани на истории, събирани от надеждни източници, подчерта Або.  

"Конкретно тази история е събирана от броевете на вестник "Утро“ от 1923 г., която той е намерил в антикварен магазин. Друга история в тази книга той пише от сведения, които намира в джобния дневник на шофьора на Тодор Александров. Друга история написва на базата на пощенски картички, които намира отново в антикварен магазин“, даде примери водещият.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията