ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Праскови срещу сливи: Експертите разкриха кой плод е по-полезен | ||||||
| ||||||
Костилковият плод е плод, който има голяма яма или "камък" в центъра си, според уебсайта Foodwise. Тази твърда костилка не е семето на плода, а по-скоро защитава семето. Въпреки че прасковите и сливите идват от едно и също семейство, те не са еднакви – и имат своите хранителни разлики. Но едното "по-добро" ли е за вас от другото? Fox News разговаря с експерти, за да разбере. "И прасковите, и сливите са богати на витамини, но прасковите осигуряват малко по-високо количество витамин С, което поддържа имунното здраве и възстановяването на кожата", каза експертът Кели Спрингър. Сливите, от друга страна, "се отличават с по-високото си съдържание на фибри, насърчавайки храносмилането и здравето на червата." Междувременно прасковите "имат по-високо съдържание на вода" за разлика от лилавите си братовчеди. Сливите обаче естествено съдържат сорбитол, "захарен алкохол, който помага за облекчаване на запека", добави тя. "Ето защо сините сливи, които са дехидратирани сливи, се препоръчват за облекчаване на запек“, категорична бе тя. Бенджамин Смит пък разясни, че храненето с местно отгледани плодове също е важно за качеството на плода: "Яденето на храна, която се отглежда на място, е "по-полезно за митохондриите". Както прасковите, така и сливите, поради съдържанието на захар, са "полезни в ограничени количества", каза той. "Всякакви плодове - просто ограничете количеството“, добави той, особено ако човек има хронично заболяване като диабет. "Просто се опитайте да ограничите количеството захар." "И двата плода са питателни по свой собствен начин", твърди д-р Крис Мор - съветник по фитнес и хранене във Fortune Recommends Health. Прасковите имат повече витамин А от сливите – което означава, че са по-добри за зрението и имунното здраве – но сливите съдържат "антоцианини, които помагат за намаляване на възпалението". "Изборът между праскови и сливи наистина се свежда до вашите лични предпочитания", заяви той. "И двата плода са сравними по съдържание на фибри, което може да поддържа здравето на храносмилането и да помогне за регулиране на теглото - но наистина всеки плод е невероятен, така че им се насладете". Д-р Спингер предложи същия съвет: "Казвам на клиентите си да ядат "дъга от плодове" – и че и прасковите, и сливите имат своите плюсове" "В случая за прасковите и сливите - оранжевите и жълтите плодове като прасковите са пълни с каротеноиди за имунна подкрепа, докато лилавите плодове като сливите съдържат антоцианини, които предпазват от оксидативен стрес и възпаление", завърши тя. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета