ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Подутият корем може да крие сериозни заболявания 
Автор: Екип Sofia24.bg 13:57 / 17.09.2024Коментари (0)337
©
Метеоризмът се причинява от газове, но и от сериозни заболявания – проверете каква е причината!

Подуването на корема е проблем за повечето хора и често може да бъде резултат от прекаляване с храна или напитки. Случва се обаче и така, че уголеменият стомах е знак, че нещо по-сериозно не е наред със здравето ви.

Рак на панкреаса, стомаха, яйчниците и дебелото черво – всички могат да причинят подуване и стомашен дискомфорт като симптоми, както и редица други заболявания – улцерозен колит, болест на Крон или раздразнено дебело черво.

Ако имате повтарящи се проблеми с подуване на корема, трябва ли да се притеснявате?

Увеличеният стомах най-често се причинява от натрупване на газове - ако се изключат бременност (при жени), мастни натрупвания, абсцес, водещ до задържане на течности и запек, водещ до задържане на изпражнения.

Всички имаме газове в стомашно-чревния тракт – поглъщаме въздух, когато пием или ядем нещо, затова се оригваме. Бактериите в нашия микробиом произвеждат газове, докато ферментират и разграждат фибри и други хранителни вещества от храната.

Ако метеоризмът ви обикновено се появява след хранене , най-често се причинява от храна. В такъв случай ще ви помогне да водите прост дневник, в който ще записвате какви храни ядете. Ако внезапно увеличите количеството храни с високо съдържание на фибри като карфиол, броколи, боб или лук, това също ще увеличи подуването, пише zdrave.to. 

Най-добре е да започнете с малки количества и да увеличите дела им в храненията. Не забравяйте, че фибрите в диетата са много важни, защото недостатъчното им количество може да доведе до запек, което също причинява подуване на корема. Недостатъчната хидратация може да има същия ефект, така че внимавайте за количеството вода, което пиете.

Излишни газове се получават и ако прекалите с газираните напитки, а също и заради дъвките. Бързане за хранене, много алкохол и непоносимост към някои видове храни – това са все възможни причини за подуване на корема.

Ако обаче няма нито една от тези причини и сте постоянно подути в продължение на три седмици или повече, трябва да посетите лекар. Болестите, които могат да причинят подуване на корема, са болест на Крон, улцерозен колит и целиакия – характеризират се с възпаление и подуване на лигавицата на стомашно-чревния тракт. Могат да се появят и спазми, диария или запек, както и следи от кръв в изпражненията.

Постоянното подуване с внезапно усещане за ситост веднага след хранене, намаленият апетит, както и чувствителността на стомаха и пубиса могат да показват рак на яйчниците.

Промени в храносмилането - независимо дали диария или запек, както и кървене и коремна болка могат да бъдат признаци на рак на дебелото черво. Затова не се колебайте да посетите лекар за преглед.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Южна Америка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията