ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Подсладителят в кафето може да бъде много опасен | ||||||
| ||||||
"Рискът за съсиреци не е малък", заяви водещият автор на изследването д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра за сърдечно-съдова диагностика и превенция в Изследователския институт Lerner на клиниката в Кливланд, предаде bTV. Хората със съществуващи рискови фактори за сърдечни заболявания, като диабет, са два пъти по-склонни да получат сърдечен удар или инсулт, ако имат най-високи нива на еритритол в кръвта си. "Ако в кръвта нивото на еритритол е около 25%, има около два пъти по-голям риск от инфаркт и инсулт“, каза Хейзън. Допълнителни лабораторни изследвания и проучвания върху животни, показват, че еритритолът кара тромбоцитите да се съсирват по-лесно. "Това е тревожно. Има риск от съсирване на кръвта след използването на еритритол “, каза д-р Андрю Фрийман, който не участва в изследването. В отговор от Съвета за контрол на калориите казаха пред Си Ен Ен, че "резултатите от това изследване са в противоречие с десетилетия научни проучвания, показващи, че нискокалоричните подсладители като еритритол са безопасни“. Какво е еритритол? Подобно на сорбитола и ксилитола, еритритолът е захарен алкохол, който се среща естествено в много плодове и зеленчуци. Неговата сладост е около 70% от тази на захарта, но калориите са нулеви. "Еритритолът прилича на захар, има вкус на захар и може да се използва в готвенето. Той стана любимецът на хранителната индустрия и е изключително популярен в използването за нисковъглехидратни продукти и храни“, каза Хейзън. Изследването има за цел да открие неизвестни химикали или съединения в кръвта на човек, които биха могли да предскажат риска от инфаркт, инсулт или смърт през следващите три години. Екипът учени е анализирал 1157 кръвни проби на хора, изложени на риск от сърдечни заболявания. Те са събрани между 2004 и 2011 г. “Човешкото тяло естествено създава еритритол, но в много ниски количества, които не биха отклонили кръвните проби", каза той. "Това, което виждаме с еритритола е, че тромбоцитите стават много отзивчиви - само 10% стимулант са нужни за образуване на съсирек“, каза Хейзън. Сред изследваните има и осем здрави доброволци, които са пили напитка, която съдържа 30 грама еритритол. Това е количество, което много хора в САЩ консумират редовно. "30 грама бяха напълно достатъчни, за да накарат кръвните нива на еритритол да се повишат хилядократно“, каза Хейзън. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета