ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
По-евтино ли ще ни излезе климатикът да работи постоянно през лятото?
Автор: Екип Sofia24.bg 18:48 / 22.07.2024Коментари (0)912
©
Всяка година през най-горещите летни дни търговците отбелязват бум на покупката на спасението от жегите – климатика. Рекордните горещини в страната през последните дни не направиха изключение и много потребители се сдобиха с жадувания уред, с който по-лесно да преживеят покачването на живака в термометъра над 40 градуса.

 

Знаем ли обаче как да се грижим за новата придобивка в дома си и как да използваме климатика така, че да не се уплашим от сметката си за електричество и тя да не надхвърли зимната? Различните класове климатици  съвсем естествено са и различен енергиен клас, като по-скъпите обикновено са по-икономични и направената първоначално инвестиция се отплаща с времето.

Дори да сте горд собственик на най-скъпия, икономичен и ефективен климатик, пред вас със сигурност също стои въпросът трябва ли климатикът да работи постоянно, за да е най-изгодно, или напротив – ще плащаме по-малко, ако работи само когато сме в дома си. Отговорът на този въпрос е леко спорен, защото има голяма разлика дали прекарваме в дома си половината от времето си, или се прибираме само за да поспим няколко часа, дали сме в жилището всеки ден, или често го оставяме празно заради командировки, ваканции.

 

3 грешки при климатиците през лятото, които всички допускаме

Вероятно не е трудно да се досетите, че ако сте вкъщи няколко часа през нощта или отсъствате често за дни, ще е по-изгодно да включвате уреда, когато сте вкъщи. Как обаче стоят нещата с работещите от 9 до 5 – трябва ли климатикът да работи постоянно в този случай, или можем да го включим и да се разхладим, щом се приберем? Вижте какво казват експертите по темата.

Трябва ли климатикът да работи постоянно, за да плащаме по-малко?

Краткият отговор, който дават на този въпрос специалистите, е "да“, по-изгодно е климатикът да не се загася, ако прекарвате времето след 17 часа в дома си и имате нужда от ежедневен хлад. Климатикът ще изразходва много повече енергия, за да охлади горещо помещение, ако сте го изключили, отколкото енергията, която черпи, за да поддържа постигнатата желана температура. Този факт, впрочем, се отнася и за работата на климатика през зимата, когато се топлим с него. Този отговор на експертите обаче е непълен, защото не се споменават няколко съществени особености и може да останете подведени от него. Сред тези особености са:

Климатикът трябва да работи, без да се изгася, за да е най-изгодно, но във времето, през което ни няма, не следва да е на пълна мощност. Тоест намалявайте градусите, за да се разхладите максимално, когато се приберете в дома си, а ги увеличавайте, когато ви няма.

Ако имате програмируем термостат, можете да го настроите да променя автоматично температурата в различни часове на деня и нощта, въз основа на вашия уникален график. Ако спирате климатика, когато излизате за работа, температурата в дома ви ще стане висока, ще ви е некомфортно, когато се приберете, ще необходимо много време за охлаждане, инстинктивно ще настроите уреда на твърде ниски градуси, което означава, че вашият климатик ще работи на пълни обороти, за да понижи температурата до комфортно ниво, а това не само ще натовари прекомерно системата, но и ще натовари сметките ви за електрическа енергия.

Отговорът на специалистите не взима под внимание и как прекарвате уикендите си. Ако напускате дома си в петък сутрин и след работа потегляте към различни уикенд дестинации, прибирайки се в неделя късно вечерта или в понеделник направо за работа, реално вие не сте в дома си през половината седмица, което обезсмисля работата на климатика във ваше отсъствие. Собствениците на климатик, които пътуват толкова много и отсъстват с дни, могат спокойно да изключат уреда, напускайки дома си – ще им е много по-изгодно.

 

За да е изгодно охлаждането с климатик, имайте предвид, че не трябва да залагате твърде ниски температури. Ако вън е 40 градуса, а вие настроите климатика на 18, ще имате проблем не само със сметката за ток, но и с живота на уреда. 10-12 до 15 градуса е максималната разлика, към която да се стремите. При 40 градуса вън, 28 са идеална температура вътре, с която със сигурност ще се чувствате комфортно. Далеч не е нужно да се опитвате да постигнете температура, при която ще ви е нужна връхна дреха, което е вредно и за уреда, и за бюджета ви.


Още по темата: общо новини по темата: 1028
07.09.2024 »
07.09.2024 »
07.09.2024 »
07.09.2024 »
07.09.2024 »
07.09.2024 »
предишна страница [ 1/172 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията