ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Пет храни, незаслужено набедени за вредни
Автор: Екип Sofia24.bg 15:39 / 06.03.2023Коментари (0)344
©
Чуваме най-различни и често противоречиви твърдения за това кое е вредно и кое полезно, а новите проучвания опровергават част от известните до момента. Много полезни за нашето здраве храни днес носят незаслужено лоша слава, пише Darik.bg. Вижте кои са те:

Глутен и пшеница

В последните години глутенът и пшеницата са сред най-демонизираните продукти. Но десетилетия наред научните изследвания показват, че храните с високо съдържание на глутен - пълнозърнеста пшеница, ръж и ечемик - са жизнено важни за доброто здраве. Те намаляват рисковете от диабет, сърдечни заболявания, наднормено тегло и рак.

Яйца

Дълго време се твърдеше, че яйцата повишават нивото на лошия холестерол в кръвта и увеличават риска от сърдечни заболявания. Няма обаче изследвания, които да са установили зависимост между консумацията на яйца и риска от сърдечни заболявания.

Основният фактор за покачване на лошия холестерол са наситените мазнини.

Картофи

Картофите са набеждавани за високата кръвна захар, инсулиновата резистентност, наднорменото тегло и диабет тип. Но изследване на учени от Харвардския университет направи връзка между консумацията на картофи и наднорменото тегло, като обяви, че причината е покачването на глюкозата в кръвта.

Соя

Соята влезе в списъка на "опасните храни", след като няколко изследвания откриха повишен брой случаи на рак на гърдата при лабораторни плъхове, хранени с концентриран соев продукт. Но проучванията, проследяващи консумацията на соя при хората, не са открили подобна връзка.

Пържени храни

Вярно е, че пържената храна е по-калорична, но това не значи, че тя е толкова вредна. Ако се пържи в естествено растително масло и се яде умерено, те е не по-малко здравословна. Мастноразтворимите витамини А, D, E и К, както и полезните за сърцето и предпазващи от рак каротиноиди - бета-каротин (в морковите), ликопен (в доматите), лутеин и зеаксантин (в тъмнозелените листни зеленчуци като спанак и лапад) имат нужда от мазнини, за да бъдат абсорбирани. 

Алкохол

Научните изследвания показват, че умерената консумация на алкохол намалява риска от сърдечни заболявания. А виното има допълнителни предимства заради голямото количество антиоксиданти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
Катастрофи в София
Трима българи са задържани за шпионаж в полза на Русия във Великобрита
Влизането на България в Шенген
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията