ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Пакетираните сокове и подсладените напитки засилват рисковете от рак на гърдата, простатата и червата | ||||||
| ||||||
Нарастващата заплаха от сладките напитки Според д-р Катария сладките напитки, включително безалкохолни напитки, газирани напитки, изкуствено подсладени напитки и напитки на плодова основа като лимонада и пунш, са се превърнали в основни хранителни продукти, особено сред подрастващите. Тези напитки са богати на добавени калорични подсладители като захароза, фруктоза и изкуствени добавки. Проучванията свързват сладките напитки с диабет тип 2, хипертония и кардиометаболични заболявания, но връзката им с рака е противоречива, обяснява той. Някои изследвания показват положителна връзка, други отрицателна, докато някои не намират връзка. Независимо от това, появяващите се доказателства сочат потенциален риск от развитие на рак като рак на гърдата, простатата и червата поради биологичните ефекти на тези напитки. Науката за риска от рак Д-р Бадигер подчертава, че прекомерното съдържание на захар в пакетираните сокове и подсладените напитки е критичен фактор. Високият прием на захар допринася за затлъстяването и високия гликемичен индекс, които са добре установени рискови фактори за рак на дебелото черво, гърдата и простатата, казва той. Освен това бързите скокове на кръвната захар, причинени от тези напитки, водят до повишено производство на инсулин. Повишените нива на инсулин стимулират инсулиноподобния растежен фактор (IGF-1), хормон, участващ в растежа на хормонално чувствителни ракови заболявания като рак на гърдата и рак на простатата, добавя той. Д-р Катария се съгласява, като посочва други механизми, чрез които сладките напитки могат да стимулират рака. Тези напитки могат да причинят дисрегулация на инсулин-глюкоза, оксидативен стрес, възпаление и затлъстяване, които заедно увеличават риска от рак, отбелязва той. Освен това, химически добавки като 4-метилимидазол (използван в оцветителя на карамела) и остатъци от пестициди в плодовите сокове са свързани с канцерогенни ефекти. Въздействие върху стомашно-чревното и хормоналното здраве Д-р Катария подчертава стомашно-чревния ефект на сладките напитки. Повишеният стомашен рефлукс, причинен от тези напитки, може да повиши риска от рак на хранопровода и стомаха, обяснява той. Хормоналният дисбаланс, причинен от хроничната консумация на захар, също играе роля. Д-р Бадигер добавя, че тези диетични навици имат отражение и върху резултатите от лечението на рак. Високият прием на захар може да влоши метаболитното здраве, намалявайки ефикасността на лечения като химиотерапия и имунотерапия, казва той. Индуцираното от затлъстяване възпаление допълнително изостря туморната микросреда, правейки раковите заболявания по-устойчиви на терапевтични интервенции, пише News18. Ключови изводи Прозренията на д-р Катария и д-р Бадигер подчертават спешната необходимост от осведоменост по отношение на рисковете от пакетирани сокове и сладки напитки. Като се справят с тези диетични фактори, здравните специалисти могат да помогнат за намаляване на риска от рак и да подобрят резултатите от лечението. Правенето на информиран диетичен избор не е само превантивна мярка, а критичен компонент от цялостната грижа за рака. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Известна жена цъфна дибидюс гола
10:55 / 03.02.2025
Българско семейство си купи къща за 1 евро в Сицилия и сподели тайната
00:02 / 05.02.2025
Този витамин спасява сърцето след инфаркт
10:49 / 03.02.2025
Съдът отказа на фракцията на Доган да изключи Делян Пеевски от ДПС
17:47 / 04.02.2025
Част от кв. "Васил Левски" остава без вода
11:29 / 03.02.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (584) | 53% | |
Не (404) | 37% | |
Не мога да преценя (111) | 10% |