ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Отпадъкът от бирата е "скрито съкровище"
Автор: Екип Sofia24.bg 09:06 / 11.03.2025Коментари (0)160
©
Пивоварната индустрия генерира огромни количества отпадъци, а най-голямото от тях е изразходваното зърно за производство на бира, пише BBC. Това е материалът, който остава след процеса на варене на бира и представлява значителен екологичен проблем.

Въпреки че хората обикновено си представят чаша пълна със златист нектар, когато мислят за добре сварена бира, малцина знаят, че от всеки литър бира остава около 200 г остатъчен продукт, пише businessnovinite . В световен мащаб всяка година се генерират около 37 милиона тона от този отпадък, което е еквивалентно на тежестта на 340 двуетажни автобуса.

С нарастващото потребление на бира, което се очаква да се увеличи с една трета през следващите седем години, обемът на този отпадък ще продължава да расте. Но вместо да се счита само за ненужен материал, учени започват да намират иновативни начини за използване на изразходваното зърно, което може да доведе до значителни ползи както за околната среда, така и за икономиката.

Една пета от изразходваното зърно се изпраща на депо за отпадъци

В момента около 70% от изразходваното зърно от пивоварите се преработва в храна за добитък, докато около 10% се използва за производство на биогаз. За съжаление, около една пета от него просто се изпраща на депо за отпадъци, което води до допълнителни разходи за пивоварните, а гниещото зърно отделя метан в атмосферата, което допринася за замърсяването на въздуха.

В този отпадъчен продукт обаче се съдържат редица полезни вещества, включително голямо количество протеин. Учените и компании като швейцарския стартъп Upgrain виждат това и започват да използват отпадъците по по-добър и устойчив начин.

През 2024 г. Upgrain стартира иновационна система за преработка, която превръща изразходваното зърно в протеин и фибри, които са одобрени за човешка консумация от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) и Европейската агенция по безопасност на храните (EASA). Системата е готова за инсталиране в пивоварни, като съществуват версии както за микро-пивоварни, така и за големи като Brauerei Locher, втората по големина пивоварна в Швейцария.

Отпадъкът от бирата е "скрито съкровище“

Според съоснователя на Upgrain, Уилям Бейкшер, изразходваното зърно от пивоварите е "скрито съкровище“ по отношение на устойчивото и здравословно хранене. Той посочва, че това може да помогне в решаването на глобалния недостиг на протеин, като отговор на нарастващото търсене за по-богати на протеин и фибри храни.

Upgrain и други производители, като Agrain в Дания и BiaSol в Ирландия, вече продават протеин и фибри, извлечени от изразходваното зърно, на производители на храни за включване в печива, пици, гранола и дори чипсове.

Гиганти като базираната в Белгия Anheuser-Busch InBev и базираната в Чикаго Molson Coors дори създадоха свои собствени вегански млека, направени от изразходвано зърно. Molson Coors твърди, че продуктът им има "богат и кремообразен вкус" и е с 25% по-малко захар от повечето овесени млека.

Използваното зърно може да освободи обработваема земя

Използването на този отпадъчен продукт за производство на растителен протеин теоретично би могло също така да освободи малки количества обработваема земя, използвана за отглеждане на пшеница, соя и грах за човешки протеин.

Äio, биотехнологичен стартъп с база в Естония, използва изразходваното зърно от пивоварите и други отпадъчни продукти от храни и земеделие за разработване на алтернатива на палмовото масло, основен фактор за обезлесяването в Индонезия и други държави. За да постигне това, Äio отглежда микроорганизми, които произвеждат мастни киселини и ги прилага в процес на ферментация, който не се различава много от този, използван при варенето на бира.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Желязков"
Катастрофи в България
Бюджет 2025
Шампионска лига сезон 2024/2025
Градският транспорт в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията