ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Отбелязваме световния ден на баклавата | ||||||
| ||||||
Баклавата е вид сладка баница, сиропиран сладкиш. Баклавата се разпространява сред иранските народи, Османската империя, балканските народи, Азербайджан, Армения и др. Прави се от тесто, разточено и опечено на много тънки кори. Корите се пълнят с орехови ядки (или шамфъстък) и се заливат със захарен сироп. Сред най-известните турски баклави се нарежда тази, приготвяна в турския град Антеп. В този район се произвежда и най-ценният сорт шамфъстък, чиито ядки са дребни, но с много богат аромат и висока масленост. Някои майстори на баклава използват пречистено масло гхи за направата на своите баклави. У нас ежегодно в търговищкото село Драгановец се празнува Празник на баклавата. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Популярен актьор празнува днес
11:22 / 18.11.2024
Тежка катастрофа с пострадали при "Черния кос" в посока София
15:47 / 17.11.2024
Ето така изглежда проходът "Петрохан" тази сутрин
08:46 / 17.11.2024
Максим Генчев: Димо Алексиев е попаднал в капан
14:25 / 17.11.2024
Велик артист започва да пуши на 8, на 74 най-накрая спря
10:06 / 17.11.2024
Арменските думи, които използваме в българския език
08:35 / 17.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета