ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Отбелязваме световния ден на баклавата | ||||||
| ||||||
Баклавата е вид сладка баница, сиропиран сладкиш. Баклавата се разпространява сред иранските народи, Османската империя, балканските народи, Азербайджан, Армения и др. Прави се от тесто, разточено и опечено на много тънки кори. Корите се пълнят с орехови ядки (или шамфъстък) и се заливат със захарен сироп. Сред най-известните турски баклави се нарежда тази, приготвяна в турския град Антеп. В този район се произвежда и най-ценният сорт шамфъстък, чиито ядки са дребни, но с много богат аромат и висока масленост. Някои майстори на баклава използват пречистено масло гхи за направата на своите баклави. У нас ежегодно в търговищкото село Драгановец се празнува Празник на баклавата. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Същността на "късото готвене" – разковничето е в тенджерата
13:48 / 16.11.2024
Сигнали за коксаки вирус в детските градини в София
14:22 / 16.11.2024
Холивудска звезда: Защо ме нападат?
16:42 / 16.11.2024
"ДПС-Ново начало" се събра на заседание в столичен хотел
13:00 / 16.11.2024
Заснеха танкове на жп гара в Южна България
15:58 / 16.11.2024
Лошо ви е днес? Има логична причина, вижте!
16:43 / 16.11.2024
Избраха нов състав на ЦОБ на ДПС
17:18 / 16.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета