ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Отбелязваме Международния ден на бирата
Автор: Екип Sofia24.bg 07:30 / 05.08.2023Коментари (0)155
©
Международният ден на бирата се отбелязва всяка година на 5 август от 2007-а насам. Начало на този празник поставя група бирени ентусиасти в Калифорния, САЩ. Празникът придобива световно признание и вече се отбелязва в над 200 града в повече от 50 страни по света.

Историята на бирата датира от зората на човешката цивилизация. Тази популярна нискоалкохолна напитка се появява през неолита, по същото време когато и хляба – ако не и по-рано.

Популярната ферментирала напитка не е измислена, а открита. Историците не са сигурни за точната дата или мястото, разказва bTV. Известно е обаче, че откриването на бирата съвпада с края на последния ледников период -  около 10 000 г. пр. н. е., и е част от т. нар. селскостопанска революция.

Така или иначе хората разбрали, че когато зърната се намокрят, те ферментират. Този процес превръща водата във вкусна напитка. Първите исторически записи, доказващи консумацията на бира, идват от пиктограма от Месопотамия, датирана от 4000 г. пр.н.е.

Древната бира се правела от зърна, плява и други хранителни остатъци. Напитката била консумирана от големи глинени буркани през тръстикови сламки.

Има няколко шумерски изображения, на които се вижда как двама души пият през сламки от общ съд. Това според историците показва, че бирата е била използвана за създаването на приятелство – т.е. имала е социална функция.

За разлика от храната, хората са споделяли напитките. Пиейки бира от общ съд, домакинът е показвал, че в напитката няма отровна, т.е. чрез нея се изгражда доверие.

Постепенно бирата обаче започва да се сервира в индивидуални чаши, но обичаят да се пие от един съд се запазва и до днес в някои култури. Дрънкането на чаши символично обединява отделните чаши в един съд с обща течност, напомняйки ни за древните пиячи.

Не е изненадващо, че древната бира първоначално е правена от зърно. Хмелът става част от рецептата едва няколко хиляди години по-късно - през Средновековието.

Любопитен е и факта, че вавилонците и египтяните са имали десетки рецепти за бира, а фараоните са били погребвани с буркани, пълни с вкусната напитка. Дори на работниците се плащало в съдове с бира.

През Средновековието бирата се разпространява в цяла Европа и производството й се превръща в една от най-важните индустрии на континента. След индустриалната революция кехлибарената напитка превзема света, а в края на XX век тя се превръща в третата най-често консумирана напитка, отстъпвайки само на водата и чая.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията