
ЗАРЕЖДАНЕ...
Осем вида ядки, които трябва да включите в седмичното си меню | ||||||
| ||||||
Те са удобни за консумация в движение и са отличен източник на растителен протеини, особено за хората, които ядат малко или никакви животински продукти. Протеините в ядките са необходими за изграждането на костите, мускулите и кожата и в същото време ни помагат да останем сити и заредени с енергия за по-дълго време, пише Puls.bg. Бадеми Протеин: 7 грама на 1/4 чаша бадеми (35 грама) Бадемите са всъщност семена, които често групираме с ядките. Освен че са с високо съдържание на протеин, те са богати на антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане. Орехи Протеин: 4,5 грама на 1/4 чаша орехи (29-грама) Освен че са вкусни и достъпни, орехите са богат източник на протеин и на полезни за сърцето мазнини. Те съдържат повече омега-3 мастни киселини под формата на алфа-линоленова киселина, отколкото всеки друг вид ядки. Шам фъстък Протеин: 6 грама на 1/4-чаша шам фъстък (30 грама) 1/4-чаша шам фъстък осигурява толкова протеини, колкото едно яйце. Тези ядки имат най-голям дял на незаменими аминокиселини спрямо съдържанието на протеини от всички други ядки. Кашу Протеин: 5 грама на 1/4 чаша кашу (32 грама) Кашуто не е ядка, а семе. То е с високо съдържание на протеини и витамин A, B2 и B1. 1/4 чаша кашу осигурява около 80% от препоръчителния дневен прием на мед. Кедрови ядки Протеин: 4,5 грама на 1/4 чаша кедрови ядки (34 грама) Кедровите ядки са семената на някои видове иглолистни дървета. Те са ценени за техния мек, сладък привкус и маслена текстура, която се дължи на високото съдържание на мазнини. Бразилски орех Протеин: 4,75 грама на 1/4 чаша бразилски орех (33 грама) Бразилският орех идва от тропическите гори и е най-едрата по размер ядка. Освен протеини, той осигурява здравословни мазнини, фибри и много микроелементи. Фъстъци Протеини: 9,5 грама на 1/4 чаша фъстъци (37 грама) Фъстъците са бобови растения, но се считат за ядка от кулинарна гледна точка. Те имат най-високото съдържание на протеин сред всички по-често консумирани ядки и са и един от най-добрите източници на биотин. Лешници Протеин: 5 грама на 1/4 чаша лешници (34-грама) Лешниците имат леко сладък и маслен вкус, което ги прави особено вкусен източник на протеин. Лешниците помагат за намаляване на лошия холестерол и увеличаване на добрия холестерол, а това намалява риска от сърдечни заболявания. |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg