ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Обърнете си внимание: Не се фокусираме, просто "скролваме", а това раздробява мозъка ни
©
Социалните мрежи се превърнаха в неизменна част от ежедневието ни, заемайки огромна част от времето ни за комуникация, новини и развлечение. С увеличаването на времето, прекарано в тях, много хора започват да усещат промени в способността си да се фокусират и обръщат внимание на детайлите. Платформи като Facebook, Instagram, TikTok и други създават среда на постоянно преминаване между съдържание, която влияе на когнитивните ни функции.  

Едно от най-значителните влияния на социалните мрежи е свързано с начина, по който обработваме информация. Вместо да се фокусираме върху дълги текстове, в които се изисква дълбочинно разбиране, ние сме свикнали да "скролваме“ през кратки видеа, снимки и постове. Това води до така нареченото "раздробяване на вниманието" – феномен, при който мозъкът привиква към бързото преминаване от едно съдържание към друго, без да се задълбочава. Според изследване на Microsoft през 2015 г., средната продължителност на внимание при хората е намаляла на около 8 секунди – по-малко от това на златна рибка .

Психологическите механизми зад това явление

Социалните мрежи са разработени така, че да стимулират непрекъснато мозъка чрез постоянни мини-награди, предизвикващи отделянето на допамин. Според изследване, тези мини-награди, като харесвания, коментари и известия, създават цикъл на допаминово възнаграждение, което води до пристрастяване . Този цикъл поддържа мозъка в постоянно търсене на нови стимули и същевременно ограничава способността за концентрация върху сложни задачи и детайли.

FOMO или страхът от пропускане е друг значим фактор, който кара потребителите да прекарват повече време в социалните мрежи. Този феномен е свързан с натиска да останеш винаги информиран за новите тенденции, новини и събития. Според изследване на American Psychological Association (APA), FOMO увеличава стреса и тревожността, което от своя страна подкопава способността за дългосрочна концентрация .

Едно от най-големите предизвикателства на социалните мрежи е изместването на дълбокото четене с повърхностното "скролване“. Дълбокото четене е умението да се задълбочиш в текст и да го анализираш внимателно, без разсейвания. Проучвания показват, че това умение изисква време и тренировка, но социалните мрежи често прекъсват този процес. Както отбелязва Кал Нюпорт в книгата си "Deep Work", ние губим способността за дълбок фокус, защото мозъкът се привиква към постоянни прекъсвания и кратки периоди на внимание .

Макар социалните мрежи да имат своите негативни страни, не можем да отречем и ползите от тях. Те предоставят достъп до огромни количества информация, улесняват комуникацията и отварят нови възможности за образование и вдъхновение. Според изследване на Harvard Business Review, социалните мрежи могат да подобрят креативността и да предоставят нови перспективи, когато се използват умерено .

От друга страна, негативните ефекти върху вниманието са свързани с намаляването на способността за задълбочена работа. По данни на учени от САЩ, прекомерното време, прекарано в социалните мрежи, води до когнитивно претоварване, което затруднява задачите, изискващи концентрация и прецизност .

Как да си върнем фокуса върху детайлите

За да възстановим фокуса и вниманието си към детайлите, много психолози препоръчват практики като дигитален детокс. Това включва съзнателно ограничаване на времето, прекарано в социалните мрежи, и заместването му с дейности, които насърчават концентрацията, като четене на книги или медитация. Проучвания твърдят, че редовното отделяне на време за почивка от социалните мрежи води до значително подобрение в когнитивните функции .

Книгата на Нюпорт "Deep Work" също предлага стратегии за възстановяване на дълбокото фокусиране. Той препоръчва техники като блокиране на определени часове от деня за работа без разсейвания и изграждане на "дигитални стени“, които да ограничават достъпа до социални мрежи .







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Земетресения в България
Катастрофи в София
Стреляха по Доналд Тръмп на митинг!
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (577) 53%
Не (397) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията