ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ново проучване потвърди ползите от приема на кофеин | ||||||
| ||||||
Ново проучване вече потвърди връзката между приема на кофеин и маркерите на гръбначно-мозъчната течност за болестта на Алцхаймер, съобщи Science alert, цитиран от dariknews.bg. Повечето предишни изследвания се фокусираха върху наблюдателни проучвания или мета-анализи на консумацията на чай и кафе, като сравнително малко информация беше събрана за биологичните промени, които кофеинът предизвиква. Екип от Франция разглежда данни от проспективно проучване, в което са оценявани пациенти с леко когнитивно увреждане или болест на Алцхаймер в периода 2010-2015 г. Техният анализ на 263 участници на възраст над 70 години включва основна клинична оценка и подробно проучване на консумацията на храни и напитки като кафе, шоколад, чай и газирани напитки, за да се оцени количеството кофеин, абсорбирано от организма им всеки ден. На доброволците са направени и изследвания с ядрено-магнитен резонанс и са взети проби от кръв и гръбначно-мозъчна течност (ГМТ). Лицата, които консумирали средно малко над 200 милиграма кофеин на ден, били групирани в извадка с "ниско съдържание“ на кофеин, а тези, които пиели повече, се считали за консуматори с по-високо съдържание на кофеин. Разликата се равнява на една кутийка енергийна напитка или една-две чаши кафе на ден, в сравнение с няколко кутийки или чаши съответно - разлика, която може да повлияе на патологията, отговорна за деменцията. Екипът установява, че по-ниската консумация на кофеин корелира с по-висок риск от лек когнитивен упадък с нарушена памет, в сравнение с по-високата консумация на кофеин. Всъщност при лицата от групата с ниска консумация на кофеин вероятността да им бъде поставена диагноза "леко когнитивно разстройство с нарушена памет“ или "Алцхаймер“ е била близо 2,5 пъти по-голяма. По-внимателното разглеждане на протеините в ГМТ на участниците също разкрива значителни разлики в съотношенията и концентрациите на специфични форми на бета-амилоидни протеини. Тези, които пиели по-малко кофеин, имали тенденция да имат по-ниски концентрации на разтворима форма, наречена Aβ42, с намалени съотношения на Aβ42 с друга форма, наречена Aβ40. Те също така са имали намалено съотношение между Aβ42 и форма на тау протеин, наречена ptau-181, в сравнение с тези, които са пили по-големи количества кофеин. Взети заедно, тези специфични нива на протеини в ГМТ при тези, които са консумирали по-малко кофеин, означават повишено струпване на бета-амилоидни протеини в мозъка, което е биологична характеристика на невродегенерацията, отговорна за симптомите на Алцхаймер. Странно е, че количеството консумиран кофеин не изглежда да е повлияло на нивата на тау белтъка, за който също е известно, че се натрупва все повече в мозъчната тъкан с влошаването на симптомите на Алцхаймер. Изследванията на ефекта на кофеина върху тау в мозъка са ограничени, въпреки че едно лабораторно проучване показва, че той може да намали химическата активност, която кара протеина да се "заплита“ в токсични бучки. Въпреки това не е ясно дали това се случва в случаите на болестта на Алцхаймер. Последното изследване се основава само на моментна снимка на навиците за прием на кофеин сред няколкостотин по-възрастни лица, така че не казва почти нищо за това как сутрешното кафе през младостта или средната възраст може да повлияе на появата на деменция по-късно. Трябва да се вземе предвид кога и как се консумира кофеин. Пиенето му в късните часове на деня например може да повлияе на съня, който изглежда също оказва влияние върху дългосрочното неврологично функциониране. Голямата употреба на шоколад и енергийни напитки е свързана с допълнително количество захар, което също излага на риск когнитивното здраве. Взети заедно с нарастващия брой изследвания на връзката между кофеина и здравето като цяло, обаче, е сигурно, че сутрешният Ърл Грей, следобедното лате и малката следобедна шоколадова закуска могат да играят роля в поддържането на работоспособността на тялото ви за много години напред. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета