ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ново проучване потвърди ползите от приема на кофеин
©
Независимо дали става дума за сутрешното еспресо, последвано от английска закуска с препечен хляб, или за бърза чаша разтворима напитка между срещите, умереното количество кофеин през деня се свързва с намален риск от влошаване на деменцията.

Ново проучване вече потвърди връзката между приема на кофеин и маркерите на гръбначно-мозъчната течност за болестта на Алцхаймер, съобщи Science alert, цитиран от dariknews.bg.

Повечето предишни изследвания се фокусираха върху наблюдателни проучвания или мета-анализи на консумацията на чай и кафе, като сравнително малко информация беше събрана за биологичните промени, които кофеинът предизвиква.

Екип от Франция разглежда данни от проспективно проучване, в което са оценявани пациенти с леко когнитивно увреждане или болест на Алцхаймер в периода 2010-2015 г.

Техният анализ на 263 участници на възраст над 70 години включва основна клинична оценка и подробно проучване на консумацията на храни и напитки като кафе, шоколад, чай и газирани напитки, за да се оцени количеството кофеин, абсорбирано от организма им всеки ден. На доброволците са направени и изследвания с ядрено-магнитен резонанс и са взети проби от кръв и гръбначно-мозъчна течност (ГМТ).

Лицата, които консумирали средно малко над 200 милиграма кофеин на ден, били групирани в извадка с "ниско съдържание“ на кофеин, а тези, които пиели повече, се считали за консуматори с по-високо съдържание на кофеин.

Разликата се равнява на една кутийка енергийна напитка или една-две чаши кафе на ден, в сравнение с няколко кутийки или чаши съответно - разлика, която може да повлияе на патологията, отговорна за деменцията.

Екипът установява, че по-ниската консумация на кофеин корелира с по-висок риск от лек когнитивен упадък с нарушена памет, в сравнение с по-високата консумация на кофеин. Всъщност при лицата от групата с ниска консумация на кофеин вероятността да им бъде поставена диагноза "леко когнитивно разстройство с нарушена памет“ или "Алцхаймер“ е била близо 2,5 пъти по-голяма.

По-внимателното разглеждане на протеините в ГМТ на участниците също разкрива значителни разлики в съотношенията и концентрациите на специфични форми на бета-амилоидни протеини. Тези, които пиели по-малко кофеин, имали тенденция да имат по-ниски концентрации на разтворима форма, наречена Aβ42, с намалени съотношения на Aβ42 с друга форма, наречена Aβ40.

Те също така са имали намалено съотношение между Aβ42 и форма на тау протеин, наречена ptau-181, в сравнение с тези, които са пили по-големи количества кофеин.

Взети заедно, тези специфични нива на протеини в ГМТ при тези, които са консумирали по-малко кофеин, означават повишено струпване на бета-амилоидни протеини в мозъка, което е биологична характеристика на невродегенерацията, отговорна за симптомите на Алцхаймер.

Странно е, че количеството консумиран кофеин не изглежда да е повлияло на нивата на тау белтъка, за който също е известно, че се натрупва все повече в мозъчната тъкан с влошаването на симптомите на Алцхаймер.

Изследванията на ефекта на кофеина върху тау в мозъка са ограничени, въпреки че едно лабораторно проучване показва, че той може да намали химическата активност, която кара протеина да се "заплита“ в токсични бучки. Въпреки това не е ясно дали това се случва в случаите на болестта на Алцхаймер. Последното изследване се основава само на моментна снимка на навиците за прием на кофеин сред няколкостотин по-възрастни лица, така че не казва почти нищо за това как сутрешното кафе през младостта или средната възраст може да повлияе на появата на деменция по-късно.

Трябва да се вземе предвид кога и как се консумира кофеин. Пиенето му в късните часове на деня например може да повлияе на съня, който изглежда също оказва влияние върху дългосрочното неврологично функциониране. Голямата употреба на шоколад и енергийни напитки е свързана с допълнително количество захар, което също излага на риск когнитивното здраве.

Взети заедно с нарастващия брой изследвания на връзката между кофеина и здравето като цяло, обаче, е сигурно, че сутрешният Ърл Грей, следобедното лате и малката следобедна шоколадова закуска могат да играят роля в поддържането на работоспособността на тялото ви за много години напред.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Почина Кирил Маричков
Отношенията София-Скопие
Процедурата за избор на нов главен прокурор
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията