ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ново проучване: Растителните алтернативи на месото са по-здравословни от продукти като кюфтета и колбаси | ||||||
| ||||||
Изследването сравнява въздействието върху околната среда, хранителния профил и цената на 68 продукта на растителна основа с тази на 36 месни продукта, включително ястия като - истински и имитиращи - бекон, пилешки хапки и кюфтета. Въпреки това се оказа, че някои от трите основни вида "алтернативни протеини“ в някои отношения са по-лоши от месните продукти в хранително отношение, заявиха от Food Foundation. "Много от наскоро разработените алтернативни продукти от преработено месо по-често съдържат по-високи нива на сол в сравнение с други алтернативни протеини и само една трета от тях са обогатени с желязо и витамин В12, каквито се съдържат в месото“, се казва в изследването, цитирано от NOVA. Така например бе установено, че безмесните колбаси на марката Richmond съдържат тревожно големи количества сол, каза Ребека Тоби, старши мениджър "Бизнес и ангажиране на инвеститори“ в благотворителната организация. Но производителите могат да променят състава на продуктите си, за да ги направят по-хранителни, добави тя. Освен това "алтернативите на месото на растителна основа са средно с по-ниско съдържание на протеини в сравнение с истинското месо“, установиха изследователите. Тази констатация обаче не е обезпокоителна, тъй като разликата е малка, а населението на Обединеното кралство вече консумира повече от достатъчно протеини за поддържане на здравето, каза Тоби, съавтор на изследването. Изследването идва в момент, когато пазарът на храни, които не са от месо, продължава да се разширява - заедно с популярността на вегетарианските и веганските диети - въпреки срива през последните години на редица марки на растителна основа и спада в продажбите през миналата година. Анализатори като Bloomberg очакват, че пазарът в световен мащаб ще продължи да нараства значително до 2030 г. Миналогодишен анализ на Зеления алианс прогнозира, че до 2035 г. секторът може да струва 6,8 млрд. паунда годишно и да създаде 25 000 работни места само в Обединеното кралство. Потребителите знаят, че безмесните продукти често са по-скъпи от истинските. "Потребителите плащат по-висока цена за по-преработените растителни алтернативи като тофу, в сравнение с месото, въпреки ползите за околната среда“, се казва в проучването. Така например храните от "ново поколение“ са със 73 % по-скъпи за 100 гр. от месото, докато традиционните продукти са с 38 % по-скъпи. Бобът и зърнените храни се оказаха най-здравословните, най-екологичните и най-евтините от четирите вида анализирани продукти. Те са "естествен източник на белтъчини, дават най-добър резултат по отношение на здравето и околната среда, с по-малко количество наситени мазнини, калории и сол и с най-голямо количество фибри от всички продукти“, заяви благотворителната организация. "Те са и в най-достъпната ценова категория“, посочват още от Food Foundation. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета