ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Никога не комбинирайте рибата с тези продукти – животозастрашаващо е | ||||||
| ||||||
Никога не смесвайте мляко и риба от консерва в едно хранене. Това е основен принцип в здравословното хранене не защото комбинацията не е полезна, а защото може да е животозастрашаваща. И макар случаите с опасно хранително натравяне след подобно комбиниране на храните да са много редки, предупреждението ще е актуално винаги. Прясното и киселото мляко са сред най-богатите на протеини храни. Същото важи и за рибата във всяка форма. Основно правило по отношение на здравословното хранене е да не се консумират едновременно два растителни или два животински източника на протеин. В случая с комбинирането на мляко и риба ще се получи точно това, а резултатът ще се изразява в забавен метаболизъм и взаимно негативно повлияване на усвояването на двете храни. При комбиниране на кисело или прясно мляко с риба от консерва обаче опасността е по-голяма. Ако консервата не е произведена в стерилна среда, съществува риск рибата в нея да се порази от опасни ботулинови бактерии, развиващи се свободно в безкислородната среда. Колкото повече съставки има консервата, толкова по-висок е риска с някоя от тях да се внесат спори на опасните бактерии и с времето консервата да се обогати с ботулинов токсин. При консумация едновременно с мляко, ботулиновите бактерии правят опасна реакция с млечния протеин и може да доведат до сериозно натравяне и интоксикация. Препоръката важи и в случаите, когат оконсервирана риба се консумира с млечни сосове. В съвременните условия на чисто производство рискът от подобни опасни реакции е много нисък. Дори така да е обаче, превантивната грижа винаги е необходима. Същият съвет важи и за комбинирането на мляко с други продукти от консерва, съветва Puls.bg. Дори да няма риба в нея, вероятността да са внесени ботулинови бактерии остава, както и опасността от реакция с млечните продукти. Затова консумацията на мляко и консервирани продукти трябва да става само след определен интервал от време, за да се даде възможност за изнасяне от организма на единия продукт преди да се консумира другия и да няма възможност за реакция между тях. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Такситата блокират АМ "Тракия", пускат само коли на специален режим
11:43 / 20.11.2024
Задържаха моториста, блъснал баба и внуче на столичния булевард "Гешов"
08:04 / 20.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (578) | 53% | |
Не (399) | 37% | |
Не мога да преценя (109) | 10% |