ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ненужно прахосване: Прочетете това, преди отново да изхвърлите хранителни продукти
Автор: Екип Sofia24.bg 21:50 / 17.11.2024Коментари (0)577
©
Прочети това, преди да хвърляш пак хранителни продукти:

Запазване на лука за дълго

За да запазите лука от кълняемост или мухлясване, трябва винаги да го съхранявате на сухо, хладно и тъмно място. Съхранявайте го в отворени касетки вместо в торби, за да избегнете задържането на влага. Трябва да обърнете внимание и на различните видове лук: червеният лук се разваля по-бързо и може да се съхранява в хладилника. Белият лук може да се съхранява до няколко седмици, а кафявият лук може да издържи до шест месеца.

Правилно съхранение на сирене

Сиренето винаги трябва да се съхранява в хладилник. То трябва да бъде на хладно място, но не трябва да се замразява или да се държи на твърде ниска температура. Оптималната температура за съхранение на сиренето е 4°С. Всяка температура близко до замразяването ще разруши структурата му особено когато става дума за пресни меки сирена.

Уверете се, че не сте опаковали сиренето прекалено плътно, за да позволите на влажността да се изпарява и да предотврати плесента. За сирената като фета и моцарела се уверете, че те се съхраняват в достатъчно количество саламура. Това ще ги предпази от растеж на дрожди или бактерии.

Как се запазва хляб, за да не мухлясва

Ако имате малко домакинство или просто не разполагате с много хляб, може да откриете, че изхвърляте почти цели хлябове всяка седмица. Срокът на годност на хляба зависи от вида, който купувате. В общи линии видовете бял хляб имат тенденцията да се развалят много по-бързо от пълнозърнестите хлябове.

Хлябът се съхранява най-добре при стайна температура с изключение на горещо и влажно време, когато е по-добре да го съхранявате в хладилника, за да се предотврати появата на мухъл. За да запазите хляба от влажния въздух на хладилника си, опаковайте го в добре в плътно затворена кутия.

Ако знаете, че няма да ядете хляба си няколко дни, спокойно може да го приберете във фризера.

Стар хляб или как да направим уникално вкусни крутони

Ако не сте успели да прочетете нашите съвети за съхранение на хляба по-рано и вашият хляб вече не е мек и свеж, не се паникьосвайте! Сега имате възможност да направите домашни крутони, които да метнете в супата или в салатата. Просто нарежете хляба на филии и натъркайте всяка филия със скилидка чесън. След това нарежете хляба на малки кубчета. Поръсете леко със зехтин и подправете със сол, черен пипер и любимите си подправки. Изпечете във фурната за 3-5 минути.

За да не презряват бързо банани

Отделете банани от купчината им, за да ги предпазите от прекалено бързо узряване. Не ги съхранявайте в хладилника, тъй като това може да ускори узряването им и да ги превърне в кафяви много по-бързо. За да удължите още живота на вашите банани, обвийте стъблата със залепваща обвивка (алуминиево фолио, стреч фолио). Но ако вече е твърде късно, винаги можете да използвате покафенелите банани за направата на смути или да изпечете от тях бананови мъфини.

Сосове, бульони и пресни билки

Ако имате излишък от сосове, домашно приготвени бульони или пресни билки, не се колебайте да ги замразите. Един от начините да направите това, е да използвате форми за лед (за билки разпределете във формите и ги залейте със зехтин преди замразяване).

Правилно замразяване на храни

Пресни плодове, зеленчуци, месо, супи и други бързоразвалящи се продукти могат безопасно да се съхраняват във фризера, пише gotvach.bg. Просто се уверете, че са увити внимателно и плътно, за да се избегне излагането им на въздух колкото е възможно повече!

Собствен компост

Ако всичко останало е неуспешно, винаги можете да използвате останалата част от хранителните отпадъци, за да направите свой собствен компост. Можете да компостирате всичко - от бананови обелки, до яйчени черупки, които по-късно могат да се използват като естествена тор за вашата собствена градина.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
Катастрофи в София
Трима българи са задържани за шпионаж в полза на Русия във Великобрита
Влизането на България в Шенген
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията