ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Не се надявайте на чудо: Морковите не съдържат толкова ползи, колкото си мислим | ||||||
| ||||||
В състава си той включва около 30 нужни за нашия организъм вещества. Каротинът, може би е най-известният от тях. Жълто-оранжевата боя се съдържа не само в плода, но и в стеблата и корените на морковите. Тя подобрява функцията на белите дробове, нормализира обмяната на веществата има положителен ефект върху умственото и физическото развитие. Основната ценност на каротина е подобряване на зрението. Не се надявайте на чудо: нереалистично е да се оправи късогледство с помощта на морковите, но трябва редовно да се осигурят полезни микроелементи за очите. Според учените тези, които редовно ядат моркови, намаляват риска от катаракта с 40%. В допълнение към каротина зеленчукът съдържа фитоен, фитофлуен и ликопен – антиоксиданти, които облекчават стреса, предпазват кожата от ефектите на свободните радикали, забавят процеса стареене, подобряват състоянието на косата. Така че, когато ви е тъжно, не дъвчете шоколадово блокче, а хрупкайте моркови, пише gotvach.bg. В суров вид морковите укрепват венците, предотвратяват образуването на мазнини и се справят с авитаминозите. Доколко са полезни варените моркови? Помагат при дисбактериоза. Морковът ще помогне за решението на някои интимни проблеми – ефективно се бори млечница и подобрява лактацията при кърмещи майки. В малки количества морковът съдържа също пантотенова и аскорбинова киселина, мастни и етерични масла, витамини от група В, магнезий, калций, калий, натрий, фосфор, сяра и цинк. Всъщност вие получавате много важни витамини от консумацията на моркови, без да навредите на фигурата си (има 32 калории в 100 г моркови). Бъдете внимателни! Морковът има малко противопоказания, но те наистина съществуват. Бременните жени трябва да ги ядат на празен стомах, и то не повече от два броя на ден. В противен случай бета-каротинът, който се превръща във витамин А, може дори и да навреди на плода. Не се препоръчва при заболявания на храносмилателната система. Независимо от факта, че морковите са диетичен продукт, те съдържат много захари: глюкоза, нишесте, пектин и други. Ето защо не се препоръчва храненето с хрупкавите моркови във вечерните часове на деня. Ако не обичате много консумацията на сурови моркови, вложете ги в любимите си рецепти за морковена торта, крем супата от моркови или този чуден морковен кекс. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Изключително вкусна и здравословна рецепта за салата с кисело зеле
08:24 / 25.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (581) | 53% | |
Не (401) | 37% | |
Не мога да преценя (111) | 10% |