![](http://i.id24.bg/img/loader.gif)
ЗАРЕЖДАНЕ...
Наричат го "ябълка с крем", подобрява храносмилането, но не е полезен за диабетици | ||||||
| ||||||
Кремообразната текстура на месестата част дава второ име на плода – "ябълка с крем". Името означава "студени семена“. Плодът има много кратък срок на годност, което е една от причините, поради които е толкова трудно да се намери. Родното място на черимоя е Южна Америка. Вкусът му е някаква екзотична смесица между ананас, круша и манго. За да се разреже кората на този плод е необходимо да се използва много остър нож. В черимоята има 79% вода, 10% въглехидрати, 2% протеини, и 1% мазнини. Количество от 100 грама дава 75 калории. Тропическият плод е богат източник на вит. B6 и умерен източник на вит. C, както и диетични фибри и рибофлавин. Плодовете са източник на калций, фосфор, желязо, тиамин, рибофлавин, глюкоза, фруктоза и захароза. Черимоята има приложение като лечебно растение. През последните години са открити вещества в растението, които имат висока антибактериална активност, а листата и семената съдържат много етерични масла. В Южна Америка от кората и листата на дървото се приготвя успокояващ и релаксиращ чай, подобряващ храносмилането, който има леко слабително действие. Черимоята съдържа голямо количество захар и въглехидрати, затова не се препоръчва на диабетици. Важно е да се знае, че семките са отровни и те не се ядат. |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg