ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Наричат го "витаминна бомба" и "китайско цариградско грозде", популярно е заради уникалния си вкус и ползи за здравето | ||||||
| ||||||
Това може да допринесе в овладяването на астматичните пристъпи. Понеже е богато на фибри, то е полезно и за червата. Фибрите подхранват полезните бактерии в тях и допринасят за храносмилането, енергията, усвояването на веществата от храната. Две кивита на ден могат да допринесат за намаляване нивата на лошия холестерол и триглицеридите. Поддържането на нормални нива на липидите в организма пък понижава сърдечносъдовия риск и намалява вероятността от възникване на сърдечносъдови инциденти. Кивито е полезно и за зрението и доброто състояние на очите, защото лутеина и зеаксантина са антиоксиданти с мощно полезно въздействие върху очното здраве. То се бори успешно с мастните натрупвания в артериите и по този начин понижава риска от образуване на тромби. Затова се препоръчва при проблеми със сърдечно-съдовата система. Може би не знаете, но кивито съдържа ензима актинидин, който помага разграждането на усвоеното от организма месо, като особено това се отнася за червеното месо. В узрялото киви се съдържат най-много антиоксиданти. Този плод също така е полезен за костната система заради богатото си съдържание на витамин К. Според специалистите кивито може да ускори заспиването. Кивито е естествен източник на фолиева киселина. Тя е необходима особено на бъдещите майки, за да предотвратят неврални дефекти на плода и изкривявания на гръбначния стълб при бебетата. Чрез консумацията на киви можете да намалите болката в областта стомаха. В допълнение, мъхестата кожа на кивито осигурява естествена защита, намалявайки нуждата от химически пестициди. Ниският гликемичен индекс на плода киви го прави идеален за хора с диабет или тези, които се стремят да отслабнат. Кивито носи името на националната и гербова птица на Нова Зеландия. Своето съвременно наименование то дължи на новозеландския специалист Елисон, който го нарича така поради външното му сходство с тялото на едноименната птичка киви, която е и национален символ на Нова Зеландия. Източните народи пък го наричат плод на здравето. Някои му казват витаминна бомба, защото плодът от киви изгражда защитната сила на организма срещу простудни заболявания. С три кивита на ден може да подобрите състоянието на кожата си. Към момента именно Нова Зеландия е най-големият износител на киви. В Азия кивито е известно още като китайско цариградско грозде. То е открито през XII век. Придобило е популярност по целия свят заради уникалния си вкус. У нас кивито е внесено от Франция и се отглежда успешно в районите по Черноморието и Пиринския край. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета