ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Напитка, която се приготвя от едно прекрасно цвете, е много е полезна за сърцето, за облекчаване на бронхити и за повишаване на сексуалното желание
Автор: Екип Sofia24.bg 20:28 / 13.11.2024Коментари (0)769
©
В застудяващото време навън има малко неща, които са по-сгряващи и успокояващи от хубава топла напитка. Разбира се, първо се сещаме за чай и кафе, но не бихме отказали да ги разнообразим с чаша салеп - ароматното топло мляко, което е най-характерно за Турция.

Негови различни версии всъщност са често срещани в цяла Източна Европа и Близкия изток, особено в страни, които преди са били част от Османската империя. Интересно е също, че салеп става популярен и извън границите на империята дълго време преди чаят и кафето да станат широко разпространени. Дори има и твърдения, че версия на турската напитка, която се прави с брашно от корени на диви орхидеи, произхождащи от Британските острови, е била сервирана в английските чайни през XVII и XVIII век.

В Турция красивата дива орхидея расте на много места и е ценна не само заради търговията с цветя, но и заради това, че е ключова съставка в салепа. За да се приготви той, грудките на орхидеите се берат, измиват, варят, изсушават и накрая счукват до фино брашно, което придава на напитката характерен вкус и кремообразна текстура.

Освен че е вкусен, салепът всъщност има и ползи за здравето. Той е полезен за сърцето, помага за облекчаване на бронхити, а също и запек, като освен това и повишава енергийните ни нива и сексуалното желание.

Независимо дали заради някоя от ползите му или просто заради вкусовите му качества, си струва по-често да си приготвяме салеп. А ето и как да го направим по рецептата на The Spruce Eats.

Какво ни трябва?

1 с. л. салепово брашно (може да го заменим с пшенично нишесте)

2 с. л. захар

4 чаши пълномаслено мляко

канела на прах

Какво ги правим?

В малка тенджера слагаме салеповото брашно (или пшеничното нишесте) и захарта. Добавяме млякото и разбъркваме бавно на слаб огън, докато захарта се разтвори. Продължаваме да разбъркваме непрекъснато при температура вече около 80 градуса по Целзий, като целта е сместа да се сгъсти. Това обикновено отнема около 10 минути. Когато е готова, изсипваме напитката в чаши и накрая поръсваме с канела, пише lifestyle.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Риск от чума по дребните преживни животни
Зима 2023/2024 г.
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията